Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ νο.2

Χειροτεχνία από το Ίδρυμα Φωκά, Αργοστόλι,
με την Εμμανουέλα Ζησιμάτου

Έναν αυτοσχέδιο αργαλειό έκαναν τα παιδιά μου εδώ και χρόνια στο δημιουργικό εργαστήρι του Ιδρύματος Φωκά, στο Αργοστόλι, με την υπεύθυνη του τμήματος, κα. Εμμανουέλλα Ζησιμάτου

Πρόκειται για μια χειροτεχνία που θα μου μείνει αξέχαστη, κυρίως για τον τρόπο που η δασκάλα των παιδιών σκέφθηκε να φτιάξει τον αργαλειό. Έκτοτε είδα πολλούς αυτοσχέδιους αργαλειούς, αλλά αυτός είχε εντυπωθεί στην μνήμη μου. Μετά την πρόσφατη ανάρτηση με τον αργαλειό χούλα-χουπ, έψαξα να βρω και αυτόν, τον οποίο είχα προσεκτικά φυλάξει για να μην τον χαλάσουν τα παιδιά - γι' αυτό και σώθηκε!

Πάμε λοιπόν, βήμα-βήμα να δούμε τις λεπτομέρειες της κατασκευής

ΘΡΥΛΟΙ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ: ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΑ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ

ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ

(απόδοση κειμένου από την καθαρεύουσα)

Οι θρύλοι οι οποίοι πτερουγίζουν γύρω από την Αγία Σοφία φανερώνουν την κατάπληξη που είχε αισθανθεί ο Βυζαντινός λαός όταν είδε τελειωμένο τέτοιο έργο. Το απέδιδε στην επέμβαση υπερφυσικών δυνάμεων.


Διηγείται η λαϊκή παράδοση ότι στον Ιουστινιανό εμφανίστηκε ένας άγνωστος και τον συμβούλευσε να μη φοβηθεί την δαπάνη (τα έξοδα). Είχε αρχίσει τότε να χτίζεται ο περίφημος θόλος. Ο αυτοκράτορας έβλεπε ότι οι δαπάνες υπερβαίνουν τους υπολογισμούς του, ενώ εξ άλλου το Κράτος χρειαζόταν πόρους (έσοδα) για να καλύψει τις άλλες του ανάγκες.

Ο άγνωστος εμγανίστηκε στον Αυτοκράτορα και του υποσχέθηκε να βρει αυτός τα χρήματα. Ζήτησε μόνο να τον συνοδεύσει ένας από τους ανθρώπους του Παλατιού.

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ


Εικονικός γύρος της Αγιά Σοφιάς και φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τραγούδια, στίχοι και εικόνες της Πόλης και των θρύλων της.

Φωτογραφίες από την Αγιά Σοφιά εδώ.

Περιήγηση μέσα στον ναό, εδώ.




ΒΙΝΤΕΟ, ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΜΥΘΟΙ, ΘΡΥΛΟΙ




“Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ’ Άγια γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη”. “Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες”. “Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι”.

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι "ήτανε θέλημα Θεού". Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την επανάκτησή της. "Κάποτε η Αγιά Σοφιά θα λειτουργηθεί ξανά από τους χριστιανούς" λέει η παράδοση και ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα ξυπνήσει..."Πάλι με χρόνια με καιρούς..."



Το χτίσιμο της Αγιάς Σοφιάς - Θρακικός θρύλος


Λεπτομέρεια από το χτίσιμο της Αγια-Σοφιάς


Ένας νεοελληνικός θρύλος από τη Θράκη μας πληροφορεί για το πως χτίσθηκε η Αγια Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό μετά το 530 π.Χ.

Αυτή λοιπόν, η σχετική παράδοση από τη Θράκη μας περιγράφει και μας εξηγεί ότι το σχέδιο, για να κτισθεί η Αγια Σοφιά, έγινε γνωστό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μάθαμε από την ιστορία. Αξίζει να προσέξουμε ιδιαίτερα την παραδοση, γιατί δεν είναι γνωστή από άλλους τόπους παρά σχεδόν μόνο από τη Θράκη. Τη διηγιόντουσαν στη Βιζύη της Θράκης κατά τον περασμένο αιώνα, και εκεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την έμαθε μικρό παιδί ο ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός. Και σώζοντάς την από την λησμονιά και τον βέβαιο αφανισμό την περιέγραψε έμμετρα το 1884 μέσα στην ποιητική συλλογή του «Ατθίδες αύραι». Ας δούμε λοιπόν αυτόν τον ίδιο το θρακικό θρύλο.

«Ήταν ο καιρός που ο βασιλιάς στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγια Σοφιά. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάμει ένα, και ύστερα άλλο, και ύστερα άλλα σχέδια, πως να χτιστή η μεγάλη εκκλησιά. Κανένα όμως δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας όλο και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάσει.
Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο βασιλιάς να πάρη το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει χάμω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μιά μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του βασιλιά. Βγάνει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς, όσοι έχουνε μελίσσια να τ’ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθή. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του τα μελλίσσια και τι βλέπει; Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησιά πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλόπρεπη, που δεν είχε την όμοια της σ’ ολόκληρη την Οικουμένη. Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια, μέσα κι’ έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος, οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Άγια Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ’ όλα της την εκκλησιά, και απάνω στην Άγια Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.

Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θάμαξε με το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπι και ο βασιλιάς και έγινε όλος χαρά. Το σχέδιο, που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγια Σοφιά!!!».


(βλ. Κ. Ρωμαίος, ΕΛΛΑΣ, λαογραφία-γεωγραφία-ιστορία, τομ. 2ος, σελ. 653).



Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ


Πρόκειται για τον ύμνο που δημιούργησαν οι Βυζαντινοί προς τιμήν της Παναγίας, μετά από τη λύση της πολιορκίας από τους Πέρσες και τους Αβάρους.


Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Δημιουργική ζωγραφική από τον ΚΑΤΗΧΗΤΗ-Ζωγραφιές: 


Παίρνουμε την παρακάτω εικόνα από  εδώ ή εδώ και της βάζουμε την λεζάντα που θα δείτε από κάτω. Με εκκίνηση την ζωγραφική μπορεί να γίνει συζήτηση με θέμα "ο δρόμος μας προς την Εκκλησία" ή "η πορεία προς την Εκκλησία/την Πίστη/ τον Θεό κλπ."


Συχνά κάποιοι άνθρωποι χάνουν τον δρόμο τους προς την Εκκλησία (την πίστη) και πρέπει να τους τον δείξουμε εμείς.

Στην διάρκεια της  συζήτησης αυτής δεν θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε τα παιδιά. Αρχικά μπορούμε να ακούσουμε απλώς και να καταγράψουμε σε πίνακα, αν θέλουμε, τις διάφορες γνώμες που θα εκφέρουν. Θα εκπλαγούμε με την ωριμότητα και το βάθος σκέψης που θα δείξουν ορισμένα από τα παιδιά, ακόμα και αυτά που δεν το περιμέναμε.
Στην συνέχεια ο κατηχητής μπορεί να κατευθύνει τα παιδιά σωστά και να διορθώσει τις εκτροπές που ακούστηκαν, όπως: "Δεν είναι αναγκαίο να πηγαίνουμε στην Εκκλησία κάθε Κυριακή" ή "Δεν χρειαζόμαστε παπά για να εξομολογηθούμε. Ο μπαμπάς μου εξομολογείται στην εικόνα" ή "αρκεί να κάνουμε την προσευχή μας μόνοι μας, λέει η μαμά".
Δεν χρειάζεται να είμαστε πιεστικοί στην άποψή μας, ακόμα και αν αυτή είναι η σωστή θέση της Εκκλησίας μας. Πολλά παιδιά αλλά και γονείς δεν είναι έτοιμοι για μεγάλα βήματα προς τον Θεό, την πίστη και τον εκκλησιασμό, πόσο μάλλον για την εξομολόγηση και ας βλέπουμε τα παιδιά τους κάθε εβδομάδα στο κατηχητικό. Συχνά οι γονείς αλλά και τα παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα. Βλέπουν το κατηχητικό σαν αναψυχή, παιχνίδι, διασκέδαση, έξοδο από το σπίτι ενώ ορισμένοι γονείς (όχι όλοι βέβαια) σαν μία ή δύο ώρες που το παιδί θα βρεθεί με άλλα παιδιά, θα κοινωνικοποιηθεί αλλά και θα τους αφήσει ήσυχους. 
Αρκεί λοιπόν να αναφέρουμε την θέση της Εκκλησίας, να εξηγήσουμε το γιατί και να αφήσουμε το κάθε παιδί με την οικογένειά του να αποφασίσουν τα βήματα που θα κάνουν.
Είναι ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για το πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τους άλλους να βρουν τον δρόμο τους και το πως ο κάθε χριστιανός είναι το φως που θα καθοδηγήσει τους άλλους. Προϋπόθεση είναι να εξετάζουμε τον εαυτό μας και να διορθώνουμε τα λάθη μας ώστε να μιλάμε καλύτερα με το καλό παράδειγμά μας και όχι με πολλά λόγια.




ΠΑΖΑΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΓΚΑΛΙΑ"

ΠΑΖΑΡΙ ΑΓΑΠΗΣ 2012


Δελτίο Τύπου


18 Μαΐου 2012


Παζάρι Αγάπης για τα παιδιά της Αγκαλιάς


Πέμπτη 24/5/2012 – Κυριακή 27/5/2012


Αίθουσα Μετρό, Σταθμός Σύνταγμα, Αθήνα


Ώρες Λειτουργίας: 09.00 – 21.00


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:


ΣΑΒΒΑΤΟ 26/05/2012à 11:00-13:00 & 17:00-20:00 Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά


ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 11:00-12:00 Παιχνίδι με κλόουν


ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 12:00-13:00 Παιδική θεατρική παράσταση «Ο Γαργαληστής»


ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 17:00-20:00 Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά διοργανώνει ανοιξιάτικη Αγορά (Παζάρι Αγάπης για τα παιδιά της Αγκαλιάς) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ, στο σταθμό Σύνταγμα, για τις ημέρες:


Πέμπτη 24, Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Μαΐου 2012


Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για το έργο της Αγκαλιάς και θα έχουν μεγάλες ευκαιρίες αγορών (χειροποίητα και παραδοσιακά γλυκά και τρόφιμα, παιχνίδια, καλλυντικά, διακοσμητικά είδη, μπιζού, πολλά ενδύματα παιδικά και ενηλίκων, εικόνες, σχολικά είδη).

Το Σαββατοκύριακο η Αγκαλιά διοργανώνει εκδηλώσεις για τα παιδιά του Συλλόγου και των επισκεπτών. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά έχει διαμορφωθεί ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/05/2012à 11:00-13:00 & 17:00-20:00 Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 11:00-12:00 Παιχνίδι με κλόουν

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 12:00-13:00 Παιδική θεατρική παράσταση «Ο Γαργαληστής»

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/05/2012 à 17:00-20:00 Ζωγραφική προσώπου για τα παιδιά

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ευόδωση των σκοπών του Συλλόγου και για την προσπάθεια απόπεράτωσης του κτιρίου «Το σπίτι της Αγκαλιάς».
Σας περιμένουμε όλους!

Τμήμα Επικοινωνίας


Μαρία Λαδουκάκη



Εμείς, με την σειρά μας, ευχόμαστε καλή επιτυχία και σε αυτή την εκδήλωση του συλλόγου.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΙ ΑΡΓΑΛΕΙΟΙ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ




Ίσως να θελήσουμε κάποια μέρα να φτιάξουμε στο κατηχητικό μας αυτοσχέδιους αργαλειούς με τα παιδιά, στα πλαίσια των παραδοσιακών χειροτεχνιών.

Χούλα-χουπ, χαρτόνι, πιατάκια πλαστικά και νήματα ή κομμένα παλιά μπλουζάκια προς ανακύκλωση...όλα κάνουν για να φτιάξουμε τον αυτοσχέδιο αργαλειό μας και να χαρούμε στο σπίτι μας ή στο κουκλόσπιτό μας τις δημιουργίες μας. Και ίσως να θέλουμε να προβάλλουμε κιόλας σε μια μικρή έκθεση ή στην γιορτή λήξης του κατηχητικού μας, τις δημιουργίες των παιδιών. Πιστεύω ότι όλοι θα το ευχαριστηθούν, αλλά πρέπει να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο μάθημα χειροτεχνίας στον αργαλειό, ώστε να έχουν ώρα τα παιδιά να καταλάβουν την διαδικασία. Αντί για χούλα-χουπ (που θα δείτε στην συνέχεια) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μικρά πλαστικά πιάτα ή χαρτόνια σαν βάση του αργαλειού. Το αποτέλεσμα θα έχει μικρότερες διαστάσεις (κατάλληλες για ένα κουκλόσπιτο) αλλά θα ολοκληρωθεί και συντομότερα.

Όλα αυτά από το ιστολόγιο ΤΑ ΜΙΚΙΑ ΜΟΥ στην ανάρτηση Αργαλειός. Εκεί θα βρούμε επίσης πληροφορίες για την ιστορική παράδοση του αργαλειού και επιπλέον χειροτεχνικό υλικό για να δημιουργούν τα παιδιά ατελείωτες ώρες.



Μία σύντομη ιδέα αυτοσχέδιων αργαλειών

από την ανάρτηση στο ιστολόγιο ΤΑ ΜΙΚΙΑ ΜΟΥ


http://www.craftstylish.com/item/2546/how-to-weave-on-a-cardboard-loom/page/all


http://katkag.blogspot.com/2008/11/blog-post_05.html





Να και οι οδηγίες για τον αργαλειό χούλα-χουπ που βρήκαμε στο ίδιο ιστολόγιο ΤΑ ΜΙΚΙΑ ΜΟΥ και που προέρχονται από το ιστολόγιο ΒΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΗ στην ανάρτηση αυτή.

Τα νήματα του αργαλειού αυτού δεν είναι άλλο παρά κομμένα μπλουζάκια. Και ανακύκλωση λοιπόν!



Ο παλιός αγαπημένος αργαλειός της γιαγιάς
σε μοντέρνα έκδοση!




Θα χρειαστείτε:

παλιά μπλουζάκια (T-shirt)

ψαλίδι

ένα χούλα χουπ



Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ; ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

Το ιδανικό παιχνίδι για το κατηχητικό μας, στο μάθημα για την θεραπεία του τυφλού.

Αρχαιότατο παιχνίδι η τυφλόμυγα, έχει πολλά να μας μάθει και να ανοίξει το μάθημα της θεραπείας του τυφλού αλλά και θέματα κοινωνικής συζήτησης με τα μικρότερα και μεγαλύτερα τμήματα των κατηχητικών ομάδων. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το παιχνίδι αυτό:



  1. Αρχικά μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να παίξουν το παιχνίδι ως συνήθως. Δένοντας τα μάτια σε ένα παιδί και προσπαθώντας να πιάσει ένα άλλο από τα υπόλοιπα παιδιά που σχηματίζουν κύκλο γύρω του. Όταν το πιάσει, πρέπει να μαντέψει πιο παιδί είναι, ακουμπώντας το στα μαλλιά, τα ρούχα ή από το ύψος του, το βήξιμό του, το γέλιο του κλπ. Φυσικά, το παιδί δεν πρέπει να μιλήσει. Αν βρει ποιο παιδί είναι, τότε του δίνει το μαντήλι και το άλλο παιδί παίρνει την θέση του πρώτου στην τυφλόμυγα.
  2. Στην συνέχεια, για να κάνουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την θέση των τυφλών, δένουμε τα μάτια σε ένα παιδί και το αφήνουμε να περπατήσει μόνο του στον χώρο, ενστικτωδώς και χωρίς καθοδήγηση. Θα σκοντάψει παντού. Τότε μπορούμε να βάλουμε ένα άλλο παιδί να καθοδηγεί το πρώτο και να του λέει πού να πάει. Το "τυφλό" παιδί, θα σκοντάψει λιγότερο. Το παιδί'-καθοδηγητής στη συνέχεια μπορεί να το πιάσει απ' το χέρι και να το πηγαίνει αυτό εκεί που πρέπει.
  3. Βάζουμε το "τυφλό" παιδί να καθίσει σε μια καρέκλα στην μέση του χώρου και να περνάνε παιδιά από δίπλα του, ακριβώς έτσι όπως πέρασε ο Χριστός με τους μαθητές του δίπλα από τον τυφλό. Ζητάμε από το παιδί να μας πει αν μπορεί να καταλάβει ποια παιδιά πέρασαν δίπλα του.

ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

Όταν δούμε τα πράγματα αλλιώς, τότε οι έννοιες παίρνουν άλλη διάσταση: την πραγματική τους και όχι την φευγαλέα, συνηθισμένη πλέον πρώτη εντύπωση. Αυτό μας χρειάζεται για την κατανόηση όσων πάσχουν και την αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντί τους.



Το βρήκα στο ιστολόγιο: http://diaxirosxrysa.blogspot.com/


Περισσότερα για την Κυριακή του Τυφλού εδώ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ



Πληροφορίες για την Κυριακή του Τυφλού, εδώ.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΤΕΜΠΛΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ


Ένα τέμπλο μέσα σε ένα συρτάρι. Γίνεται; Και βέβαια.


Να πώς η Ευτυχία πραγματοποίησε την κατασκευή αυτή, βήμα βήμα. Αξίζει να την δείτε εδώ.

Την Ευτυχία θα την βρείτε στο ιστολόγιό της ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ http://diaxeiroseytyxias.blogspot.com/

ΤΙ ΧΩΡΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ; Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ...


Μία εκπληκτική συλλογή από 140 συρτάρια που μέσα τους χωράει ο κόσμος όλος, εκτίθεται στην Μονή Λαζαριστών, στην Θεσσαλονίκη, από 18-25 Μαΐου και ώρες λειτουργίας από 17.30-21.30 καθημερινά. Σαββατοκύριακο απόγευμα η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ίδιες απογευματινές ώρες. Τα σχολεία μπορούν να την επισκέπτονται τα πρωινά κατόπιν συννενοήσεως.


Το βιντεάκι όλων των δημιουργιών

Την εμπνευσμένη πρωτοβουλία για την πρόσκληση των καλλιτεχνών-μπλόγκερς αλλά και ιδιωτών ανέλαβε η κα. Ρένα Χριστοδούλου από το ιστολόγιο ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΡΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και οι συμμετοχές και των 140 συρταριών βρίσκονται εδώ.

Είναι όλες τους εντυπωσιακές και η μία καλύτερη από την άλλη. Ενδεικτικά δείχνουμε μερικές, ώστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.














Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ







Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο που αφορά κάθε χριστιανό αλλά και τους κατηχητές και μας δείχνει την κατάστασή μας σήμερα. Ας προσέχουμε ως κατηχητές τουλάχιστον να μην αδιαφορήσουμε. Και από εμάς εξαρτάται η βελτίωση της κατάστασης αυτής, ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μας.



ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΙτου Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Η πλήρης εκκοσμίκευση της ζωής της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε τραγικές για το πνευματικό μας μέλλον συνέπειες. Η Ελλάδα γέμισε χριστιανούς βαπτισμένους, που έχουν χρόνια αλειτούργητοι και ακοινώνητοι. Η σχέση των περισσοτέρων με την ενοριακή ζωή εξαντλείται στη βάπτιση των τέκνων και τον αποχαιρετισμό όσων φτάνουν στο τέλος της επίγειας ζωής τους με την ακολουθία της κηδείας...

Όσοι επιλέγουν μάλιστα τον πολιτικό αντί του θρησκευτικού γάμου, εκτός από αλειτούργητοι, ζούνε για πολλά χρόνια, κάποιες φορές και για όλη τους τη ζωή, και αστεφάνωτοι.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όσο κανείς πηγαίνει προς τις μικρότερες ηλικίες.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΥΚΙΑ ΜΗΤΕΡΑ


Μια καλή ιδέα για δώρο στην γιορτή της Μητέρας είναι και ένα γλυκό.
Τα βήματα είναι πολύ απλά και εύκολα ακόμα και για τα παιδιά.
Μια γλυκιά έκπληξη για την γλυκιά μαμά.
Μπορούμε να δώσουμε τις οδηγίες γραπτά αλλά και να το φτιάξουμε από το σπίτι μας και να το παρουσιάσουμε στα παιδιά κερνώντας τα.



Φτιάχνουμε ζελέ φράουλα ή κεράσι σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού. Αν υπάρχει βραστήρας για το νερό, η όλη διαδικασία γίνεται πιο εύκολη.
Ρίχνουμε το ζελέ σε φόρμα καρδιάς, αν υπάρχει. Εγώ το βάζω σε διάφανη πιατέλα και σερβίρω από κει. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει το ζελέ και φτιάχνουμε την σαντιγύ να είναι έτοιμη.





ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Α. ΔΩΡΑ ΨΥΧΗΣ

Ένα πρωινό φτιαγμένο από τα χεράκια μας,

...σερβιρισμένο στο κρεββάτι (αν θέλει η μαμά).
Ένα πολύχρωμο μπουκέτο λουλούδια συμπληρώνει το ευχάριστο πρωινό. Το μπουκέτο δεν χρειάζεται να είναι αγοραστό. Και αγριολούλουδα δεμένα με μια φαρδιά κορδέλα μας κάνουν.

Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει η συνοδευτική κάρτα. Φτιάξτε την με τα παιδιά κόβοντας μία πατάτα σε σχήμα καρδιάς, σχηματίζοντας έτσι μια επιφάνεια που θα εξέχει σαν σφραγίδα. Βουτήξτε την σε χρώμα και "σφραγίστε" την  κάρτα με αυτήν.

Μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά ώστε να μην δώσουν την κάρτα απλώς.
Τώρα είναι η ευκαιρία για το "Σ' αγαπώ Μαμά" και να της εξηγήσουμε πώς νοιώθουμε γι' αυτήν, πόσο σημαντική είναι για μας. Επίσης, τώρα είναι η ώρα για να της πούμε πόσο υπερήφανοι είμαστε γι' αυτήν. Να της απαριθμήσουμε της τα καλά της και τα χαρίσματά της.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε μία βόλτα μαζί, να πάμε μαζί σινεμά, να ακούσουμε μαζί το αγαπημένο της τραγούδι, να πλέξουμε μαζί, να την αφήσουμε να μας διδάξει κάτι από αυτά που ξέρει, να της φτιάξουμε τα μαλλιά.
Και, κυρίως, να την συγχωρούμε για ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν πει. Και ο Θεός θα είναι μαζί μας και η χαρά το ίδιο.

Και τώρα, ας περάσουμε στα υπόλοιπα προσωπικά και χρήσιμα:


Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΩΡΑ

Άρωμα φτιαγμένο από τα χέρια μας.

Άρωμα για την Μητέρα, φτιαγμένο από τα παιδικά χεράκια της ενορίας Αγίου Γερασίμου Σκάλας.

Η αρχική συνταγή ήταν για 100 ml άρωμα:

90 ml οινόπνευμα
10 ml νερό
15-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής μας.


Η σύνθεση που ανακαλύψαμε εμείς με τα παιδιά για άρωμα μπουκέτου λουλουδιών:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις