Κατηχητικά Βοηθήματα


 ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΑ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

1. ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

Βιβλία-στήριγμα για τα μαθήματα του κατηχητικού μας. Φυσικά το κάθε μάθημα εμπλουτίζεται και με τις δικές μας ιδέες και εμπειρίες.

·         «Η ΒΙΒΛΟΣ» και οπωσδήποτε «Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ». Δεν χρειάζεται να τονίσουμε την σημασία τους. Στα μεγάλα παιδιά μπορούμε να προτείνουμε κάπου-κάπου να διαβάζουν στις συναντήσεις μας μεγαλοφώνως ένα απόσπασμα, μία παραβολή, το ευαγγελικό ή αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής και να γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτό.

·         «Η ΒΙΒΛΟΣ εικονογραφημένη», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗ. Αυτή, αλλά και κάθε Βίβλος με εικόνες είναι απαραίτητο βοήθημα για τα μαθήματά μας, ειδικότερα με τα μικρότερα παιδιά. Μπορούμε να την συμβουλευτούμε, να μεγεθύνουμε τις εικόνες, να βάλουμε κάποιο παιδί να διαβάσει ένα απόσπασμα και να το συζητήσουμε, να ζωγραφίσουν την εικόνα ή να ξεκινήσουμε συζήτηση περιγράφοντας την εικόνα. Την συγκεκριμένη Βίβλο όμως την θεωρώ ιδανικό δώρο βάπτισης, που κρατάει μία ολόκληρη ζωή. Την έχω δωρίσει σε παιδιά που, ακόμα και στα 25 τους, την έχουν ακόμα και την θέλουν.

·         ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ. Αποτελούν τη βάση των κατηχητικών μας μαθημάτων. Από εκεί ξεκινάμε.

·         «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»,ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΡΕΛΗ, ΕΚΔ. ΑΣΤΗΡ. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής και της διδασκαλίας του Χριστού. Με εικόνες. Ωραίο βοήθημα για κατηχητές. Τα συνοψίζει όλα.

·         «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ», «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ», «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ», ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΙΒΑΛΗ, ΝΑΥΠΛΙΟ. Στοιχεία και εικόνες για την ζωή του Χριστού, των Αποστόλων και τα Μυστήρια της Εκκλησίας με παιχνίδια λέξεων, κουίζ, σταυρόλεξα και εικόνες για ζωγραφική.

·         «ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ», ΖΩΗ ΚΑΝΑΒΑ, ΑΣΤΗΡ. Εξαιρετικό βοήθημα που, με τη μορφή αφήγησης, αναλύει με λόγια απλά βασικά γεγονότα και γιορτές της πίστης μας. Σύντομο, περιεκτικό και απλό.

·         «ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», ΖΩΗ ΚΑΝΑΒΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Μικρές και σύντομες ιστορίες από την Βίβλο, την Πατερική και την Λαϊκή μας Παράδοση αλλά και τον σύγχρονο βίο. Εμπλουτίζει την κατήχηση με μικρές ιστορίες που ανά τρεις έχουν κοινή κεντρική ιδέα. Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν μόνα τους το στοιχείο που τις συνδέει .

·         «ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ», ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ-ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΥ, ΕΚΔ. ΕΝ ΠΛΩ. Κατηχητικό βοήθημα με απλά μαθήματα και χειροτεχνίες για τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

·         «ΓΙΟΡΤΑΖΩ-ΤΡΑΓΟΥΔΩ-ΠΑΙΖΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» ΤΕΥΧΗ1,2,3 ME CD, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Πλούσιο υλικό για τα παιδιά που παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο βασικές εορτές της ορθοδοξίας με εικόνες, τραγούδια, παιχνίδια, χειροτεχνίες, κατασκευές, συνταγές μαγειρικής και άλλα πολλά. Το cd μπορεί να ακουστεί πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια του μαθήματος σαν βοηθητικό υλικό ή κατά την ώρα των χειροτεχνιών. Εμείς το είχαμε χρησιμοποιήσει και σαν ψυχαγωγικό άκουσμα μέσα στο πούλμαν κατά τη διάρκεια εκδρομής σε μοναστήρι.

·         «ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΟΜΑΔΑΡΧΩΝΑ. Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ», ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ. Εξαιρετικό βοήθημα που διασαφηνίζει τον ρόλο και την προσωπικότητα του κατηχητή. Προσπαθήστε να το βρείτε.

·         «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ» ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΛΕΥΚΑΔΑ 2005. Κατήχηση και οικολογία. Πολύ χρήσιμο για την διεκπεραίωση κατηχητικών-οικολογικών μαθημάτων.

·         «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΕΚΔ. ΩΡΙΩΝ. Χρήσιμο περιοδικό που συνοδεύεται πάντοτε με cd με τραγούδια και αφηγήσεις. Χρήσιμο για εξεύρεση υλικού με θέματα από την θρησκευτική και λαϊκή παράδοσή μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, θεατρικά σκετς και δραστηριότητες, καλλιτεχνικά, θέματα ψυχολογίας που αφορούν το παιδί και τα προβλήματά του, τραγούδια, χειροτεχνίες, προτάσεις για βιβλία και άλλα πολλά. Τα cd του είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τραγούδι και αφηγήσεις την ώρα του κατηχητικού αλλά και σαν ψυχαγωγικό άκουσμα στο πούλμαν κατά τις εκδρομές. Εξαιρετικό βοήθημα με ποικιλία γνώσεων και ιδεών.

·         «Η ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ», ΝΤΟΡΟΘΥ ΑΪΝΟΝ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ. Ένα βιβλίο εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε παιδαγωγό, ειδικά αν ασχολούμαστε με πολύ μικρά παιδιά. Μέσα θα βρούμε επίσης και ιδέες για χειροτεχνίες και παιδαγωγικό παιχνίδι. Μας βοηθάει σαν ανθρώπους, παιδαγωγούς και γονείς. Χρήσιμο από κάθε άποψη.

·         «ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΦΙΑΣ», ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ. 21 μοναδικές ιστορίες σοφίας επιλεγμένες με προσοχή ώστε μόνο όφελος να αποκομίσουμε διαβάζοντάς τες. Εξαιρετικό βοήθημα όταν θέλουμε να εμπλουτίσουμε το μάθημα του κατηχητικού με κάτι διαφορετικό.  Απόσταγμα σοφίας από διάφορες χώρες του κόσμου. Για όλες τις ηλικίες.

·         «ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ, ΕΚΔ. OPERA ANIMUS.  Μικρές και σύντομες ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, δοσμένες από τον συγγραφέα σαν καθοδηγητική γραμμή προς τον αναγνώστη για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και διλλημάτων. Δεν συγκρίνεται με την πατερική μας σοφία ούτε με τις ιστορίες των Γεροντικών ή του Συναξαριστή. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να βρούμε απλές ιστορίες που παίζουν ρόλο «παραβολών» για ένα πιο κοινωνικά σκεπτόμενο άτομο. Έγκειται στον κατηχητή να βρει την κατάλληλη ιστορία ανάλογα με την ηλικία των ακροατών του: παιδιά, νέοι ή ενήλικες. Καθώς μπορεί να περιέχει και στοιχεία από ξένες θρησκείες, δεν το συστήνουμε για την βιβλιοθήκη για να μην μπερδέψει τους άπειρους πνευματικά ή θρησκευτικά αναγνώστες.ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΗ:

Βιβλία τα οποία θεωρούμε βασικά εργαλεία για την πνευματική κατάρτιση του κατηχητή με βάση το πατερικό πνεύμα της Εκκλησίας μας. Για τα περισσότερα δεν χρειάζονται σχόλια.

·          «ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ», ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΕΡΒΗ, ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

·         «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ» ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

·         «Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

·         «ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ», ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΕΚΔ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

·         «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ», ΕΚΔ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ.  Το έχουμε και στη δανειστική βιβλιοθήκη αλλά με την γραπτή μας σύσταση να μην επιχειρήσει κάποιος μόνος του την νοερά προσευχή χωρίς πνευματική καθοδήγηση.

·         «ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ», ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

·         «ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ», ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΧΑΜΠΑΚΗ, ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΔΙΑ

·         «ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ», ΕΚΔ. ΑΣΤΗΡ.

·         «ΜΗΤΕΡΙΚΟ», ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΜΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

·         «ΑΘΩΝΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ», ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ – ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Διηγήσεις σύγχρονων περιστατικών από το Άγιο Όρος. Πάρα πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τα μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν και κάτι σύγχρονο.

·         «ΕΥΕΡΓΕΝΤΙΝΟΣ»

·         «ΚΛΙΜΑΞ», ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ, ΕΚΔ. ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ

·         «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ»

·         «ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ», ΑΡΧΙΕΠ. ANTONY BLOOM, ΕΚΔ. «ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ» ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΕΑ

·         «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ», ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ WARE, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ

·         «ΠΕΡΙ ΝΟΕΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», ΟΣΙΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΟΡΣΚΥ, ΕΚΔ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ

·         «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ», ΑΡΧΙΜ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, ΕΚΔ. ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

·         «ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ», ΑΡΧΙΜ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΑΡΑΖΟΥΛΗ, ΕΚΔ. ΖΩΗ

·         «Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ», ΘΕΜΑΤΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ, ΕΚΔ. ΖΩΗ

·         «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», ΑΡΧΙΜ. ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΥ ΛΥΡΑΚΗ

·         «Η ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ», ΑΡΧΙΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΛΥΒΑ, ΕΚΔ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ «Η ΚΥΨΕΛΗ», ΧΑΛΚΙΣ 1985

·         Βιβλιογραφία σχετικά με σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας, όπως τον π. Πορφύριο, π. Παΐσιο, την γερόντισσα Γαβριηλία, θεωρείται δεδομένη στην βιβλιοθήκη ενός κατηχητή, καθώς και αυτή που αναφέρεται σε γέροντες του Αγίου Όρους ή πατερικές μορφές άλλης εθνικότητας αλλά και βιβλία σχετικά με την προσευχή.

·         «ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ», ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔ. ΔΑΔΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ

·         «ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ», ΑΔΕΛΦΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΕΣΣΕΞ

·         «ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΕΚΔ. ΣΠΗΛΙΩΤΗ

·         «ΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

·         «ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ», ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΟΜΖΙΝ, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ

·         «ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΤΣΗΣ, ΕΚΔ. ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ Π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

·          «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΞ. ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ», ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔ. ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ.

Τα τελευταία αυτά βιβλία για τα παιδιά αποτελούσαν την βιβλιογραφία εκπομπής σχετικά με τα παιδιά που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας των Πατρών εδώ και αρκετά χρόνια.

·         «Ο ΣΩΣΤΟΣ ΓΟΝΙΟΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ΚΩΝ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ, ΕΚΔ. ΕΡΕΥΝΑ, ΑΘΗΝΑ 1998. Καταπληκτικό βιβλίο στηριγμένο στην χριστιανική πίστη. Μας δείχνει τα συνηθισμένα λάθη μας ως παιδαγωγοί ή/και γονείς αλλά και τρόπους μιας διαφορετικής διαπαιδαγώγησης. Αν μπορέσετε να το βρείτε θα έχετε έναν πολύτιμο βοηθό.

·         «ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ» ΤΩΝ HENRY CLOUD – JOHN TOWNSEND, ΕΚΔ. Η ΕΛΑΦΟΣ. Εξαιρετικό παιδαγωγικό βοήθημα σχετικά με την σωστή οριοθέτηση της ζωής μας, βασισμένο σε εδάφια της Αγίας Γραφής. Μας δείχνει τα λάθη που κάνουμε καθημερινά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και στην σχέση με τον εαυτό μας. Καλό είναι πάντως, μια και πρόκειται για ξένους συγγραφείς, να συμβουλευόμαστε και τον πνευματικό μας όταν κάτι μας κινήσει την προσοχή σε αυτό που διαβάζουμε.2. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Βιβλία που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το ομαδικό παιχνίδι και να τονώσουμε το μάθημά μας με νότες γέλιου.

·      «ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΟΜΑΔΑΡΧΩΝ-Β. Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ», ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

·      «ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ», ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΖΑΜΠΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

·      «ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ», ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΟΥΝΗ – ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

·      «ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΝΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ, ΕΚΔΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ-ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΘΗΝΑ 2005

·      «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ»,  ΤΕΥΧΗ 1, 2, 3, ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

·      «365 ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», ΣΤΗΒ ΚΑΙ ΡΟΥΘ ΜΠΕΝΕΤ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

·      «ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ», «ΠΑΙΞΕ, ΓΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΘΗ.

·      «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ/ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ», WALT DISNEY, ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

·      «SURVIVOR-ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ», CLAIRE LLEVELLYN, ΕΚΔ. ΣΑΒΒΑΛΑΣ3. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

Βιβλία με εικόνες για ζωγραφική. Μπορούν να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν στα παιδιά ή να τους δοθούν σαν δώρο κατά την έναρξη του Κατηχητικού

·      «ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ», ΕΚΔ. ΠΑΡΡΗΣΙΑ. Ζωγραφική με τα πρόσωπα των αγίων Αποστόλων

·      ΣΕΙΡΑ «ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ» ΤΕΥΧΗ: 1. ΠΑΣΧΑ, 2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, 3 και 4. ΟΙ ΑΓΙΟΙ, 5. ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

·      «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ» (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ), ΕΚΔ. ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ

·      «ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ» Συναξαριστής με εικόνες για ζωγραφική. Ιδανικό και για δώρο, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

·      ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ», ΕΚΔ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

·      ΣΕΙΡΑ «ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ», ΕΚΔ. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ. Η σειρά περιλαμβάνει διάφορα τεύχη με λαϊκή τέχνη από όλη την Ελλάδα. Ιδανικό και για αντιγραφή σχεδίων για κέντημα με σταυροβελονιά, για ύφανση με αργαλειό και για χειροτεχνία σε γυαλί.

·      «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» 1,2. ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

·      «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – PAINTING GREECE”, EKΔΟΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗ. 42 όμορφα τοπία από την Ελλάδα. Ιδανικό για εμπλουτισμό του μαθήματος με εικόνες και πολιτιστικά στοιχεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία τα παιδιά ζωγραφίζουν.

·      «ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ», ΕΛΕΥΘ. ΜΥΣΤΑΚΑΣ, ΕΚΔ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ. Σύντομο μάθημα αγιογραφίας, κυρίως για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.4. ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εδώ προτείνουμε βιβλία και καταλόγους με χειροτεχνικό υλικό, οι οποίοι κυρίως αποστέλλονται στα Νηπιαγωγεία. Οι κατάλογοι αυτοί είναι πιο χρήσιμοι από όσο νομίζουμε: σε αυτούς θα βρούμε, εκτός από χειροτεχνικό υλικό, βιβλία χειροτεχνιών τα οποία μας καθοδηγούνε, παιχνίδια κλειστού και ανοικτού χώρου τα οποία ενδεχομένως να εξοπλίσουν έναν παιδότοπο στο κατηχητικό ή έναν εξωτερικό χώρο διαμορφωμένο για παιχνίδι, άλλα παιδαγωγικά βιβλία, CDs με τραγούδια και DVDs με ενδιαφέρουσες ταινίες για παιδιά. Σε έναν τέτοιο κατάλογο βρήκαμε ταινίες με τη ζωή του Ιησού και σχολικά και εθνικά τραγούδια, εξοπλισμό και διακόσμηση χώρου και ό,τι χρειαζόμαστε για την ενασχόληση με τα παιδιά.

ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΧΕΙΤΟΤΕΧΝΙΩΝ

·      «ΓΙΟΡΤΑΖΩ-ΤΡΑΓΟΥΔΩ-ΠΑΙΖΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», ΤΕΥΧΟΣ 1-4, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ

·      «ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ»-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΝ ΠΛΩ

·      «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»,  και «ΠΑΡΑΘΥΡΟ JUNIOR», ΩΡΙΩΝ, www.parathyro.gr

·      «Η ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ», ΝΤΟΡΟΘΥ ΑΪΝΟΝ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ

·      «ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ», ΕΚΔ. ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ. Απλό και περιεκτικό βιβλίο με υλικά από τις εξορμήσεις του κατηχητικού στη φύση. Μας άφησε ευχαριστημένους.

·      «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ. Χειροτεχνίες με υλικά από τη φύση

·      «ΜΙΚΡΕΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΕΣ-ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ», ΕΚΔ. SUSAETA. Το ανακαλύψαμε σε κατάστημα παιχνιδιών. Μας άρεσαν οι εύκολες χειροτεχνίες που έχει με απλά υλικά.

·      KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εύχρηστα μικρά βιβλιαράκια και αρκετά φθηνά σε σχέση με τα μεγάλα που κυκλοφορούν. Για το κατηχητικό προτιμήσαμε τους τίτλους: ΒΙΤΡΩ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΠΕΤΡΕΣ, ΚΕΡΑΜΙΚΗ, ΖΩΑΚΙΑ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ, ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΕΡΙΑ, ΤΕΧΝΗΤΑ ΑΝΘΗ, ΧΑΡΤΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.

·      «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ», ΕΚΔ. ΜΑΛΛΙΑΡΗ. Επίσης χρήσιμα και οικονομικά βιβλιαράκια με χειροτεχνίες για τα Χριστούγεννα, Πάσχα, Φίμο, Υαλογραφία, εύπλαστα υλικά, διακοσμητικά με χαρτόνι, κατασκευές για παιδιά, μόμπιλε και άλλα. www.malliaris.gr

·      «ΑRT &HOBBY». Σε όλα τα καταστήματα με είδη ζωγραφικής. Τριμηνιαίο περιοδικό με κάθε πληροφορία γύρω από τη ζωγραφική, την χειροτεχνία και τα υλικά τους. Κάποιες φορές τα παλαιότερα τεύχη προσφέρονται σε οικονομικότερη τιμή, ανάλογα με το κατάστημα. Η τιμή του περιοδικού δεν είναι καθόλου ακριβή. Απαραίτητο. www.hobby.gr

·      «ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ». Μηνιαίο περιοδικό χειροτεχνιών και κατασκευών. Τιμή χαμηλή και πωλείται παντού. Επίσης απαραίτητο.

·      «DIANA», περιοδικό με εποχιακές χειροτεχνίες. Πωλείται στα περίπτερα.

·      «BURDA». Περιοδικό ραπτικής που όμως στις τελευταίες του σελίδες βρίσκουμε συχνά πολύ απλές και πρωτότυπες χειροτεχνίες. Πωλείται στα περίπτερα.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

Από τον πιο κοντινό σας παιδικό σταθμό ή Νηπιαγωγείο ζητείστε να δείτε τους καταλόγους υλικών που τους αποστέλλονται κάθε χρόνο. Αν συνεννοηθείτε έγκαιρα μαζί τους, ίσως μπορούν να σας δώσουν τους περσινούς που δεν χρειάζονται όταν παραλάβουν τους καινούριους. Αν όχι, μια πρώτη ιδέα μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα τους. Όμως είναι πιο ξεκούραστο να τους κοιτάζετε τυπωμένους παρά στον υπολογιστή. Συνήθως αποστέλλονται δωρεάν. Συγκρίνετε τιμές καταλόγων και προσέξτε στις αναγραφόμενες τιμές αν περιλαμβάνεται ή όχι ο ΦΠΑ. Συχνά οι τιμές φαίνονται χαμηλότερες, γιατί δεν έχει προστεθεί ο ΦΠΑ. Επίσης θα δείτε ότι ενώ οι κατάλογοι έχουν κοινά προϊόντα, κάποιοι έχουν πιο ωραία χαρτόνια πχ. Ή άλλοι έχουν πιο πολύ χειροτεχνικό υλικό, άλλοι περισσότερα βιβλία, άλλοι ειδικεύονται στο παιχνίδι εξωτερικού χώρου και άλλοι στον εξοπλισμό επίπλων για χώρους με παιδιά.

·      «WALLIES», Κατάλογος με διακοσμητικά στοιχεία εσωτερικού χώρου. Δίνουν ιδέες και συχνά κοστίζουν φθηνότερα από το βάψιμο για μια πρωτότυπη διακόσμηση ή ανανέωση χώρου. www.walliescutouts.co.uk

·      «ΚΥΚΛΟΣ», κατάλογος παιχνιδιών τα οποία περιλαμβάνουν και παιδαγωγικά παιχνίδια όπως: αργαλειός, μωσαϊκά, κατασκευή κούκλας, ζωγραφική κ.α. www.kyklostoys.gr

·      «EARLY LEARNING CENTER (ELC)» Κατάλογος με εξαιρετικά παιδαγωγικά παιχνίδια που προάγουν την μάθηση του παιδιού. Ιδανικά για εξοπλισμό γωνιάς παιχνιδιού ή παιδότοπου, αλλά λόγω των φυσικών υλικών και οικολογικών χρωμάτων τους είναι και πιο ακριβά. Αξίζει όμως να τα δείτε. Έχουν αντοχή και κρατάνε πολύ.

·      «ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ», κατάλογος παιδαγωγικού υλικού. Έχει ό, τι χρειαζόμαστε. http://playcity.gr

·      «SYRMA TOYS», κατάλογος παιδαγωγικού υλικού με καλές προσφορές, πρωτότυπα χαρτόνια και υλικό και βιβλία χειροτεχνιών. www.syrmatoys.com  

·      «ΝΕΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ», κατάλογος παιδαγωγικού υλικού. www.neahelidonia.gr

·      «ABC TOYS», κατάλογος παιδαγωγικού υλικού με μεγάλη ποικιλία βιβλίων, χαρτονιών και χειροτεχνικό υλικό. www.abctoys.gr

·      «CAMELINO», κατάλογος παιδαγωγικού υλικού με εξοπλισμό από όλο τον κόσμο.  Βρήκαμε μεγάλη ποικιλία σε εξοπλισμό επίπλων για παιδικούς χώρους, βιβλία και διακοσμητικά στοιχεία. www.camelino.com  

Όλοι οι κατάλογοι παιδαγωγικού υλικού έχουν κάθε τύπου υλικά για εξοπλισμό και δραστηριότητες νηπιαγωγείων, κατηχητικών και σχολείων.  Απλά σε κάποιους μπορεί να βρούμε πράγματα ή ποικιλίες που δεν υπάρχουν σε άλλους. Αυτά αλλά και οι τιμές σε κάποια προϊόντα κάνουν την διαφορά.Β. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τα παρακάτω βιβλία είναι απολύτως ενδεικτικά, από μια πληθώρα εξαιρετικών θρησκευτικών βιβλίων για παιδιά που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα από τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Δεν τα ξεχωρίζουμε σε καλύτερα ή όχι. Απλά, είτε από δώρα, είτε από δωρεές είτε από το βιβλιοπωλείο που τα προμηθευτήκαμε, αυτά μας ήταν άμεσα διαθέσιμα και μπορέσαμε και τα διαβάσαμε. Υπάρχουν και άλλα θαυμάσια βιβλία τα οποία εν καιρώ θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε. Μπορεί να αναφέρουμε τι μας τράβηξε την προσοχή σε κάποια από αυτά, χωρίς αυτό να υποβιβάζει την μεγάλη αξία των υπόλοιπων.

1.   ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΑ

«ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ», ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΛΗ, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Εξαιρετικό προσευχητάρι λόγω μορφής και περιεχομένου: μικρό και εύχρηστο, με ωραία εικονογράφηση και όλες τις βασικές πληροφορίες και προσευχές που πρέπει να ξέρει το παιδί. Για ηλικίες 5-10 ετών. Ιδανικότατο για δώρο έναρξης κατηχητικών ή σαν δώρο ή πρόταση αγοράς όταν προσεγγιστεί η θεματική περί προσευχής. Το θεωρούμε το must για την εισαγωγή στην προσευχή με ευχάριστο και απλό τρόπο. Κάθε παιδί πρέπει να το έχει.

«ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΪΣΑΡΙΔΟΥ, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Δεν είναι προσευχητάρι αλλά είναι εξαίρετο βιβλιαράκι για να τα μικρά παιδιά. Κυρίως για αυτά που δεν συχνάζουν πολύ στην Εκκλησία, τα κάνει να θέλουν να πάνε.

«ΘΕΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», ΕΚΔ. ΑΝΕΜΗ. Ένα προσευχητάρι μεταφρασμένο από τα αγγλικά, επομένως διαφέρει από αυτά της Παράδοσής μας. Εκφράζει ένα μεγάλο Ευχαριστώ προς τον Θεό μπροστά στην συνειδητοποίηση του τι μας Έχει προσφέρει. Είναι καλό σαν δώρο σε παιδιά που ίσως απέχουν συχνά από την Εκκλησία και δεν έχουν εξοικειωθεί πολύ με αυτήν. Γι’ αυτά τα παιδιά ίσως είναι το πρώτο βήμα προς την προσευχή.

«ΤΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ ΜΟΥ», ΑΙΓΛΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ, ΕΚΔ. ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ. Εξαιρετικό για μεγαλύτερα παιδιά. Περιέχει βασικές προσευχές και ύμνους (με την μετάφρασή τους) για τις κυριότερες εορτές της ορθόδοξης πίστης. Απαραίτητο.ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ, ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ

·      « Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ» και « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» από την σειρά ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥ. Εμείς διαβάσαμε το πρώτο και ενθουσιαστήκαμε με τον όμορφο τρόπο που έχει περιγράψει την Μεταμόρφωση του Ιησού κάνοντας ευκολονόητες τις δύσκολες έννοιες που μπορεί να περιέχει. Τα παιχνίδια με τις λέξεις και οι εικόνες προς αγιογράφηση από τα παιδιά κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση. Το δώσαμε σαν δώρο συμμετοχής σε διαγωνισμό φωτογραφίας, σε όλα τα παιδιά, στην ενορία της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΟΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ. Απαραίτητο σε μία βιβλιοθήκη. Μπορεί επίσης να προσφέρει υλικό σε μάθημα για τη Μεταμόρφωση.

·      «ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», ΕΚΔ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ. Εξαιρετικά ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο, περιεκτικό σε περιεχόμενο και καθόλου κουραστικό.

·      «ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»(3 τεύχη) ΚΑΙ «ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ» (2 τεύχη), ΕΚΔ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

·      «ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ», ΓΕΡΑΣΙΜΙΑΣ ΜΟΝΑΧΗΣ, ΕΚΔ. ΑΙΓΙΑΛΟΣ. Εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά και νέους, σχετικά με τον άγιο Γεράσιμο Κεφαλληνίας. Μέσα από την διαλογική συζήτηση δύο παιδιών αποκαλύπτεται ο κόσμος του Αγίου της Κεφαλονιάς αλλά και ο πνευματικός και θαυμαστός κόσμος της Εκκλησίας μας. Καθοδηγεί τα νέα παιδιά προς την Εκκλησία με φωτισμένο και διακριτικό τρόπο. Έγινε το αγαπημένο μας.

·      «Ο ΑΝΤΡΕΙΟΜΕΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΣΜΕΤΗ, ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με την ιστορία του αγίου Ευσταθίου και όλα αυτά τα απρόοπτα: ελάφι που μιλάει, άγρια ζώα που αρπάζουν τα παιδιά του, η γυναίκα του που χάνεται, ο ίδιος ο άγιος μεγάλος και ανίκητος πολεμιστής… Ενθουσιάστηκαν και το διαβάσαμε μονομιάς. Περιέχει στοιχεία που εντυπωσιάζουν τα παιδιά και τα κάνουν να εστιάζουν την προσοχή τους σε τόσα θαυμαστά γεγονότα και να τα θυμούνται για καιρό.  Εξάλλου, η ιστορία του αγίου Ευσταθίου είναι μεγάλο παράδειγμα σταθερότητας, πίστης και αισιοδοξίας και για τους ενήλικες. Η ιστορία αυτή θα στηρίξει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή.

·      «Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ», 15 τεύχη των εκδόσεων ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ, με την ζωή των γνωστότερων αγίων της ορθοδοξίας σε εύχρηστα ολιγοσέλιδα βιβλία με όμορφη εικονογράφηση.

·      «ΠΑΙΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ», Π. ΣΩΤΗΡΧΟΥ, ΑΣΤΗΡ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Χρήσιμο βοήθημα για κατηχητές και για μεγαλύτερα παιδιά καθώς είναι πολυσέλιδο βιβλίο και χωρίς έγχρωμες εικόνες.

·      «ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Βίοι αγίων, μεταξύ των οποίων ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, ο άγιος Λουκάς ο γιατρός, ο άγιος Κενδέας της Κύπρου, η αγία Ματρώνα και άλλοι γνωστοί μας άγιοι.

·      «ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙΑ», ΑΘΩΣ. Οι άγιοι και οι Γέροντες ως παιδιά.

·      «ΟΙ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» με CD, από την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΘΩΣ. Προλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού κύριος Αθανάσιος. Η σειρά ξεκινά με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

·      «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟ», ΖΩΗ ΚΑΝΑΒΑ, ΑΣΤΗΡ. Ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης και το πατερικό πνεύμα μπαίνει στη ζωή του παιδιού. Ιστορίες που εύκολα μπορούν να αποτελέσουν θέμα ενός μικρού σκετς σε κάποια γιορτή.

·      «ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ», ΕΚΔ. ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ. Ιστορίες από το Γεροντικό. Κάποτε δεν υπήρχαν τέτοιες εκδόσεις με τέτοια εικονογράφηση. Θεωρούμε ότι αυτό έπρεπε να γίνει ώστε η πατερική μας παράδοση να γίνει οικεία στα παιδιά.

·      «Η ΚΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΩΣ.

·      «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ», ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΟΥΡΑ, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Εξαιρετικό βιβλίο για να εισάγει τα παιδιά στο πνεύμα του «Γεροντικού». Συναρπαστικό. Το θεωρούμε ιδανικό ανάγνωσμα για μεγαλύτερα παιδιά.

·      «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ», ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Μνημειώδες έργο για την νοερά προσευχή. Ιδανικό για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

·      «ΠΑΙΖΩ-ΝΗΣΤΕΥΩ-ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ», ΟΛΓΑ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Ποιος είπε ότι η νηστεία είναι δύσκολη; Βιβλία σαν κι αυτό κάνουν τη νηστεία ευχάριστη. Με εύκολες συνταγές για παιδιά. Μπορούμε να προτρέψουμε τα παιδιά του κατηχητικού να τις εφαρμόσουν και να οργανώσουμε και μία γιορτή με νηστήσιμα.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αυτά αποτελούν μία οικονομική λύση για μικροδωράκια στα παιδιά κατά την έναρξη του κατηχητικού, μετά την εορτή των Χριστουγέννων, στην τελετή λήξης ή την δανειστική βιβλιοθήκη.

Σε κάποια θεατρική χριστουγεννιάτικη παράσταση όπου διασκευάσαμε και παρουσιάσαμε την ιστορία του ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ (βλέπε ΘΕΑΤΡΙΚΑ), στο τέλος δωρίσαμε σε όλα τα παιδιά την ιστορία εικονογραφημένη σε ολιγοσέλιδη έκδοση.·      Σειρά «Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ», ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, με ιστορίες από τη ΒΙΒΛΟ. Για μικρά παιδιά.

·      Σειρά «ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

·      «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΟ», ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ, για μικρά παιδιά.

·      «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΟ», ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, για μεγαλύτερα παιδιά.

·      Από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, υπάρχουν ολιγοσέλιδα βιβλία για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα με CD ή αυτοκόλλητα και οδηγίες για χειροτεχνίες, καθώς και κλασσικά μυθιστορήματα όπως «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ», «Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ», «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» κ.α.

·      «ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ», ΕΚΔ. ΑΙΓΙΑΛΟΣ. Για τα κεφαλλονίτικα κατηχητικά και όποιο άλλο κατηχητικό παρουσιάζει έθιμα από όλη την Ελλάδα. 2. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ·      «ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ», ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Με έθιμα, ιστορίες, συνταγές και χειροτεχνίες. Καλύπτει την περίοδο μεταξύ Καθαράς Δευτέρας έως και την Ανάληψη.

·      Από τη σειρά «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΙΔΙΚΑ, κυκλοφορούν τα παραμύθια της Μικράς Ασίας, της Κρήτης, της Καλαβρίας, της Κύπρου και της Ίμβρου.

·      «Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ», ΑΝΝΑ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Εμπνευσμένο από την εξεύρεση ενός πρόσφορου στα θεμέλια ενός φούρνου, στο χωριό Νεγάδες στα Ζαγοροχώρια. Το πρόσφορο είχε ηλικία 200 ετών και ήταν άθικτο από το χρόνο και το χώμα. Η συγγραφέας το φωτογράφισε και μας το δείχνει στο τέλος του βιβλίου, «για του λόγου το αληθές».

·      «ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ», ΝΙΝΕΤΤΑ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ, ΕΚΔ. ΥΠΑΚΟΗ. Μια ιστορία που δείχνει πως οι ευχές βγαίνουν αληθινές.  Αν και μέσα από πολλές διαφοροποιήσεις, τελικά η ζωή μας οδηγεί εκεί που στο βάθος θέλουμε και επιθυμούμε. Θυμίζει λίγο την ιστορία με τα τρία δέντρα με άλλο τρόπο δοσμένη.

·      «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΩΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΣΥΠΟΛΗ», ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Εκπληκτική ιστορία για την υπέρβαση του Εγώ μας και την αναγωγή στο Εσύ. Ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά που δεν βιώνουν πλέον τέτοιες καταστάσεις εκτός Εκκλησίας (και συχνά, ούτε εντός Εκκλησίας, δυστυχώς).

·      «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΥΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ», ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ. Η συνέχεια της προηγούμενης ιστορίας, για να μην σταματάμε σ’ αυτή τη ζωή αλλά να οδεύουμε προς την αιωνιότητα.

·      «ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ», UNICEF. Πώς ζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο; Χρήσιμο στα παιδιά και για σχολικές εργασίες αλλά και κατηχητικά θέματα σχετικά με τα παιδιά του κόσμου.

·      «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ», ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Χρήσιμο για το διδακτικό του περιεχόμενο ενώ μας βοηθάει να εμπλουτίσουμε την κατήχηση και με εξωθρησκευτικό υλικό από ονομαστούς συγγραφείς, έλληνες ή ξένους.

·      «ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΦΙΑΣ», ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ. 21 παραμύθια από διάφορες χώρες του κόσμου, γνωστά ή άγνωστα που όμως περιέχουν τον σπάνιο σπόρο της σοφίας. Πάρα πολύ ωραία έκδοση και πραγματικά χρήσιμη για όλες τις ηλικίες.

·      «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΕΚΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, με δώρο DVD.3. CDs ΚΑΙ DVDsΑπό την MODERN TIMES βρήκαμε τα εξής       DVDs:

·      «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

·      «Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

·      «ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ»

·      «Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ»

·      «ΔΑΥΙΔ ΚΑΙ ΓΟΛΙΑΘ»4. ΓΙΑ NEOYΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣΒιβλία που μπορούν να διαβάσουν τόσο οι νέοι όσο και οι ενήλικες.

·      «ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ», ΕΚΔ. ΛΥΔΙΑ

·      «ΑΘΩΝΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ», ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ, Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ.

·      «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ», ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ, ΕΚΔ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, ΧΑΝΙΑ

·      «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ», ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΕΚΔ. ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣ/ΚΗΣ

·      «ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ-ΝΕΟΙ», ΚΩΝΣΤ. ΚΑΡΑΚΟΛΗ, ΕΚΔ. ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ». Νουθεσίες προς τους νέους από τον γέροντα Παΐσιο.

·      «ΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ, ΕΚΔ. ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

·      «ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΖΑΧ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔ. ΔΑΔΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ

·      «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΟΦΡΩΝΙΟ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ», ΔΑΒΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΘΩΣ.

·      «ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ», ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ, ΕΚΔ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

·      «ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ», από τη διδασκαλία του ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

·      «Ο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ», ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΕΚΔ. ΕΝ ΠΛΩ. Η ιστορία ενός φυλακισμένου που δείχνει σε όλους πόσο εύκολο είναι, σε αυτή τη ζωή της αδικίας, κάποιος να ξεφύγει από τον σωστό δρόμο. Γι’ αυτό και αξίζει την κατανόησή μας και όχι την κατάκριση. Για να μην κριθούμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο που κρίναμε.

·      «Ο ΣΩΣΤΟΣ ΓΟΝΙΟΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ΚΩΝ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ, ΕΚΔ. ΕΡΕΥΝΑ, ΑΘΗΝΑ 1998.

·      «20 ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ. Χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο για όλους μας.

·      «ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ», HENRY CLOUD - JOHN TOWNSEND, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΑΦΟΣ. Εξαιρετικό βιβλίο που μας μαθαίνει πώς να βάζουμε όρια στην ζωή μας και απέναντι στους άλλους. Η μεγάλη παιδαγωγική αξία αυτού του βιβλίου έγκειται στο ότι η όλη επιχειρηματολογία καθώς και το σκεπτικό του βασίζεται όχι απλώς σε αρχές της ψυχολογίας αλλά της Βίβλου. Αναφέρονται σε όλη την έκταση του έργου εδάφια από την Αγία Γραφή, διορθώνοντας σημεία της συμπεριφοράς μας τα οποία μας δημιουργούν άλλοτε προβλήματα, άλλοτε κωλύματα και άλλοτε συγκρούσεις.

·      «ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ», ASHA PHILLIPS, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ. Ακόμα ένα εγχειρίδιο οριοθέτησης. Αφορά ειδικά τους γονείς απέναντι στα παιδιά τους.

·      «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ. ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ», ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ο τίτλος τα λέει όλα.

·      «ΕΞΩ Η ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ», DALE CARNEGIE, ΕΚΔ. ΑΣΤΕΡΟΣ κάποτε, τώρα διάφορες εκδοτικές.  Πρόκειται για ένα μπεστ-σέλερ το οποίο βγάζει από την απελπισία κάθε ενήλικα καταπονημένο από την οικονομική κρίση. Ο συγγραφέας, βυθισμένος κάποτε στην αποτυχία και την απελπισία, μέσα από την πίστη του και την προσωπική αναζήτησή του κατάφερε και βγήκε από αυτή την κατάσταση και άρχισε να παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια για την απαλλαγή από το άγχος και τη στενοχώρια.  Τελικά, «όποιος ψάχνει, βρίσκει και σε όποιον χτυπάει θα του ανοιχτεί». Εμπεριστατωμένο με εδάφια της Βίβλου αλλά και συνεντεύξεις από μεγάλες και πετυχημένες προσωπικότητες της εποχής του, ονόματα γνωστά και σε μας σήμερα.

·      «Ο ΠΟΝΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ», ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΧΛΙΑΣ. Όταν ο άνθρωπος συναντιέται με τον πόνο και καταφέρνει να τον ξεπεράσει.

·      «Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ», ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ, ΕΚΔ. ΛΥΧΝΙΑ. Η παρουσία του Θεού στον πόνο, τη θλίψη και τον κίνδυνο.

·      «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ», ΕΚΔΟΣΗ Σ.Κ.Ε.Π. (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ).  Παιδιά καταπονημένα από τη ζωή ή με ειδικές ανάγκες μιλούν γι’ αυτό που βιώνουν. Σύντομο, δίγλωσσο, συγκλονιστικό. Μας είχε αποσταλεί δωρεάν. Ζητήστε το από το skep.association@yahoo.com

·      «Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ», BETTNER BETTY LOU, ΕΚΔ. ΜΑΪΣΤΡΟΣ. Πώς να βγάλουμε στην επιφάνεια την δημιουργική δύναμη των παιδιών μας.Γ. ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

·      «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΩΝ»:ΤΕΥΧΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ» ΚΑΙ « Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ», WALT DISNEY, ΕΚΔ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Με παιχνίδια, χειροτεχνίες και πληροφορίες διαβίωσης στη φύση, ώστε το παιδί να την γνωρίσει καλύτερα, να την ζήσει με ασφάλεια και να την αγαπήσει.

·      «SURVIVOR-ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ», CLAIRE LLEVELLYN, ΕΚΔ. ΣΑΒΒΑΛΑΣ. Με δώρο πυξίδα. Ακριβό βιβλίο που αξίζει τον κόπο να το έχει κάποιος.

·       «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ», ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΕΚΔ. ΑΚΡΙΤΑΣ. Χειροτεχνίες με υλικά από τη φύση

·      «ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ», ΕΚΔ. ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ. Πριν την εξόρμηση επιλέξτε και μία απλή χειροτεχνία, ώστε τα παιδιά, ειδοποιημένα έγκαιρα, κατά τη διάρκεια της εκδρομής να συλλέξουν τα απαραίτητα υλικά.

Δ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Κάποια εκδίδονται κάθε μήνα και κάποια σπανιότερα ενώ ορισμένα αποστέλλονται δωρεάν.

·      «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΩΗ, για παιδιά Δημοτικού

·      «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», ΕΚΔ. Ο ΣΩΤΗΡ, για μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου

·      «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ», ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»,  για νέους και ενήλικες.

·      «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ», ΕΚΔ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, για νέους και ενήλικες.

·      «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ», ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», περιοδικό της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, συνδρομή κατά βούληση

·      «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ», ΕΚΔ. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΚΤΙΝΕΣ», για ενήλικες, κατηχητές και εκπαιδευτικούς.

·      «ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΕΝΝΗΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ «Η ΑΓΚΑΛΙΑ», 3μηνιαίο περιοδικό, συνδρομή κατά βούληση

·      «ΦΙΛΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ». Για να δούμε τη ζωή και τους συνανθρώπους μας με άλλο μάτι. Συνδρομή κατά βούληση

·      «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», ΕΚΔ. ΠΕΦΙΠ, περιοδικό 3μηνιαίο για την πολύτεκνη οικογένεια. Συνδρομή κατά βούλησηCDs με πατερικές ομιλίες

Σειρά cds από τον Γέροντα Μακάριο της Μονής Κλειστών
Οι ομιλίες αναλύουν πατερικά θέματα και απευθύνονται σε νέους αλλά και ενήλικες. Πρόκειται για ομιλίες που έκανε ο Γέροντας επί σειρά ετών στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Κηπούπολης. Διατίθενται από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα αλλά και της Μονής Κλειστών. Στέλνονται και ταχυδρομικά.
Αναλυτικό κατάλογο των ομιλιών με τα θέματα που πραγματεύονται θα βρείτε στο ιστολόγιο της Μονής Κλειστών, στην Επιλογή "Πνευματικές Ομιλίες".
Είναι ιδανικές για ένα νεοσύστατο κατηχητικό αλλά και για κύκλο ενοριακών ομιλιών καθώς και για πληροφόρηση νέων και ενηλίκων που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν εύκολα να είναι παρόντες σε ομιλίες.
Ιδανικές ακόμη για περιοχές που απέχουν αρκετά από πόλεις και πνευματικά κέντρα όπου πραγματοποιούνται ενοριακές ομιλίες, συγκεντρώσεις, κύκλοι και συζητήσεις.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις