Στοιχεία Ζωής

Πρόκειται για σελίδα που έχουμε αναρτημένη στο ιστολόγιο "ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ" (http://poreia-zois.blogspot.com), ιστολόγιο on-line κατήχησης, που απευθύνεται στους ενήλικες και το υλικό είναι ανάλογο για τέτοιες ηλικίες. Μέρος αυτού του υλικού έχει αναρτηθεί και στο ιστολόγιο των νέων "ΧΑΡΑΖΩ ΠΟΡΕΙΑ (http://xarazo-poreia.blogspot.com ).


Το γραπτό υλικό το διαθέταμε και φωτοτυπημένο σε ειδικό σταντ το οποίο βρισκόταν σε επαρχιακό Κοινοτικό Κέντρο της Κεφαλονιάς όπου στεγαζόταν το Ιατρείο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και όπου γίνονταν οι πρόβες των παραδοσιακών χορών και οι συγκεντρώσεις. Έτσι ξέραμε ότι κάποιοι θα το διαβάζανε, τουλάχιστον περιμένοντας τον γιατρό ή τα παιδιά τους.

Στις πόλεις έντυπο κατηχητικό υλικό μπορεί να μοιραστεί και στην Εκκλησία αλλά και σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, ιατρείων κλπ. Εκεί όπου συχνάζει πολύς κόσμος με προβλήματα υγείας, συνήθως τα πνεύματα είναι πιο δεκτικά σε έντυπα με τέτοιο περιεχόμενο.


Καθώς συχνά αυτά τα έντυπα μοιράζονταν σε περιβάλλον με αδιαμόρφωτα θρησκευτικά πνεύματα και απευθύνονταν σε άτομα που ίσως σπάνια πήγαιναν Εκκλησία, συχνά δίναμε απλές συμβουλές για μια πιο όμορφη καθημενότητα και πιο ουσιαστικές σχέσεις, σαν πρώτο βήμα που κατ' αρχήν θα τράβαγε το ενδιαφέρον του κόσμου και στη συνέχεια δίναμε και περισσότερο και πιο ουσιαστικό υλικό σαν εισαγωγικό στη ζωή της Εκκλησίας.


Αυτό γινόταν μέσα στα πλαίσια της "μασημένης τροφής" ή "της κρεμούλας για μωρά" την οποία έλεγε ο πατήρ Πορφύριος ότι δίνουμε στους πνευματικά αρχάριους.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού προέρχεται από το διαδίκτυο και κυρίως από αναρτήσεις του ιστολογίου ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ, το οποίο και ευχαριστούμε για την μεγάλη του προσφορά στον κόσμο του κατηχητικού.

Ακολουθεί η εισαγωγή της σελίδας και το υλικό όπως υπάρχει στο ιστολόγιο ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ:


"Όλοι μας χρειαζόμαστε καθοδήγηση για να αποφύγουμε λάθη που χαλούν την ομορφιά της κάθε μέρας και την μετατρέπουν σε μια κοινή, κουραστική ή συνηθισμένη καθημερινότητα: με καυγάδες, χωρίς ενδιαφέρον, κατσουφιασμένοι, αναζητώντας απεγνωσμένα κάτι ξεχωριστό, ψάχνοντάς το σε "καινούριες", συχνά επιφανειακές εμπειρίες, χωρίς να θέλουμε να ζήσουμε με τις παλιές και να μάθουμε απ' αυτές.
Βρήκαμε, από την καθημερινή πνευματική μας ζωή και απ' το διαδίκτυο, οδηγίες για να ομορφήνουμε την καθημερινότητά μας και να την μετατρέψουμε σε μια "ενδιαφέρουσα νέα εμπειρία". Γιατί, είπαμε, η κάθε ημέρα με τον Χριστό είναι ζωντανή και περιπετειώδης και όχι κουραστική και βαριεστημένη."
Ακολουθεί ένα βίντεο με μια ιστορία που αποδεικνύει πως
"όπου θέλει ο Θεός, αλλάζει η τάξη της φύσης"
Κυκλοφορεί τελευταία παντού στο διαδίκτυο η παρακάτω συγκλονιστική ιστορία που μας δείχνει τα φοβερά αποτελέσματα του θυμού με όλες τις προεκτάσεις τους. Σωστά ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρομοίαζε τον θυμό με παροδική τρέλλα. Η διαφορά είναι πως όταν ο θυμός περάσει, τότε αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τι έκανε ενώ ο τρελλός δεν το αντιλαμβάνεται ποτέ.
“Ενώ ένας άνδρας γυάλιζε το νέο αυτοκίνητό του, ο ηλικίας 4 ετών γιος του, πήρε μια πέτρα και γρατσούνισε με γραμμές μέρος του αυτοκινήτου.
Στο θυμό του απάνω, ο άνδρας αυτός πήρε το χέρι του παιδιού του και χρησιμοποιώντας ένα γαλλικό κλειδί, το χτύπησε πολλές φορές .
Στο νοσοκομείο, το παιδί έχασε όλα τα δάχτυλά του λόγω…των πολλαπλών σπασιμάτων.
 Όταν το παιδί είδε τον πατέρα του ….. με τα παραπονεμένα
μάτια του γεμάτα πόνο τον ρώτησε: ” Μπαμπά… πότε τα δάχτυλά μου θα μεγαλώσουν πάλι ?”

Το άτομο βουβό, πήγε πίσω στο αυτοκίνητό του και το κλώτσησε πολλές φορές .

Σκεπτόμενος αυτό που έκανε, βρισκόμενος μπροστά στο αυτοκίνητο του και βλέποντας ξανά τις γρατζουνιές, αντιλήφθηκε ότι το παιδί του είχε γράψει με την πέτρα “ΜΠΑΜΠΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ”.
Την επόμενη ημέρα ο άνδρας αυτός αυτοκτόνησε.

Ο θυμός και η αγάπη δεν έχουν κανένα όριο. Επιλέξτε τα τελευταία
για να έχετε μιαν όμορφη, καλή ζωή.

Τα πράγματα υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται,
ενώ οι άνθρωποι είναι να για να αγαπηθούν.

Προσέξτε τις σκέψεις σας, γίνονται λέξεις.
Προσέξτε τις λέξεις σας, γίνονται ενέργειες.
Προσέξτε τις ενέργειές σας, γίνονται συνήθειες.
Προσέξτε τις συνήθειές σας που γίνονται χαρακτήρας .
Προσέξτε το χαρακτήρα σας, γίνεται το πεπρωμένο σας…” Πριν και από τον θάνατο ακόμα, υπάρχει η μετάνοια και η εξομολόγηση. Αλλάζει η ψυχή και συχνά και τα αποτελέσματα. Η πατερική διδασκαλία που μιλάει για αποκοπή των παθών, δεν είναι απλά λόγια, είναι δάσκαλος ζωής.


Στη συνέχεια δίνουμε απλές αλλά σημαντικές προτάσεις και εύκολους τρόπους για να φτιάχνουμε τη μέρα μας και να κάνουμε ευχάριστη και ευτυχισμένη την σχέση μας με τον ή την σύντροφό μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Αυτό το θεωρούμε  την απαρχή για την βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Ξεκινάμε από τους οικείους μας και επεκτεινόμαστε στους γύρω μας. Γιατί η ζωή με τον Χριστό δεν μπορεί να περιλαμβάνει διαλυμένες διαπροσωπικές σχέσεις.


Για να ζούμε όμορφα 1

Ο Απόστολος Παύλος στο προσκήνιο. Κατά την τελετή του γάμου, όλοι θυμούνται μόνο το "η γυνή να φοβείται τον άνδρα". Όλα όσα λέει ο Απόστολος Παύλος προηγουμένως στην προς Εφεσίους επιστολή δεν τα προσέχουμε καν.
Μας λέει λοιπόν ότι η γυναίκα θα υποτάσσεται στον άνδρα της γιατί είναι η κεφαλή της γυναίκας αλλά και ο άνδρας θα την αγαπά τόσο πολύ όσο ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία (ο οποίος θυσιάστηκε γι' αυτήν). Ας τα διαβάσουμε στους στίχους 22-33 του Ε΄κεφαλαίου της προς Εφεσίους επιστολής.


Βιντεάκι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εισαγωγή σε ομιλία ή κουβέντα με τους γονείς πάνω σε θέματα για τις σχέσεις τους με τα παιδιά.

"Αλλοίμονό μας, αν δεν μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας..."

(Αφιερωμένο εξαιρετικά στους φουκαράδες γονείς!)"Γιατί στο τέλος εμείς θα την πληρώσουμε .
Επομένως, λίγες ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε λάθη σοβαρά που τα πληγώνουν και χαλάνε την σχέση μας μαζί τους. Και αυτή η σχέση είναι ό,τι πιο ωραίο στη ζωή."
Μικρές και μεγάλες παγίδες που μας χαλάνε την ομορφιά των καθημερινών μας σχέσεων. Αξίζει να τις προσέξουμε.

Για να ζούμε όμορφα 2, Γονείς και παιδιά


Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εφεσίους επιστολή, κεφ. ΣΤ΄, στίχοι 1-4, μας λέει όχι μόνο ότι τα παιδιά οφείλουν να υπακούνε στους γονείς αλλά και ότι οι γονείς δεν πρέπει να τα εξοργίζουν αλλά να τα ανατρέφουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Το κλειδί για να συνεννοούμαστε μαζί τους είναι ο τρόπος της αγάπης, του σεβασμού και της κατανόησης.


Συχνά προτιμάμε τα τραγούδια ή τα βιντεάκια για να μιλήσουμε στους γονείς. Ακολουθεί ένα τραγούδι αφιερωμένο στις τρυφερές σχέσεις με τα πολυαγαπημένα μας πρόσωπα. Ιδιαίτερη σημασία έχει για μας το ότι αυτό το τραγούδι το τραγουδούν παιδιά.
Υπενθυμίζουμε έτσι στους γονείς να κρατούν σφιχτά τα χεράκια των παιδιών τους (δεν είναι δεδομένο ότι το κάνουν) αλλά και των συζύγων με τους ή τις οποίες αποφάσισαν να μοιραστούν την υπόλοιπη ζωή τους.

"Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας δηλαδή, αποδεικνύονται οι πιο δύσκολες στη ζωή μας. Και όμως, από αυτές εξαρτάται η επιτυχία μας σε κάθε τομέα και η ευτυχία μας."

Αυτή ήταν η εισαγωγή για τις επόμενες αναρτήσεις στο ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ. Όταν αναφερόμαστε στους ενήλικες ή στους νέους, έχοντας ως δεδομένο ότι μπορεί να μην είναι όλοι συνειδητά ενταγμένοι  στην ζωή της Εκκλησίας, χρησιμοποιούμε όρους όπως "ευτυχία/επιτυχία" κλπ. διότι οι περισσότεροι αυτό ψάχνουν κυρίως στη ζωή τους. Χρησιμοποιούμε λοιπόν αυτό που ψάχνουν και ίσως τους λείπει, ως βάση για να τους ελκύσουμε σιγά-σιγά σε μία άλλη αναζήτηση ώστε να βρεθούν, χωρίς να το καταλάβουν, στη ζωή με τον Χριστό. Όλα τα μπλογκ που είναι συνδεδεμένα με το ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ (http://mazi-xeri-xeri.blogspot.com) σε αυτό αποβλέπουν: κατ' αρχήν την αναθέρμανση των ανθρωπίνων σχέσεων και σταδιακά στην ένταξη με απλό και φυσικό τρόπο στη ζωή με τον Χριστό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποιοι από τους αναγνώστες θα θελήσουν έτσι, με ελεύθερη βούληση πλέον, να ενταχθούν συνειδητά στη ζωή της Εκκλησίας:Για να ζούμε όμορφα 3, καλές σχέσεις με τους άλλους

Ο Θεός έχει θέσει μια προϋπόθεση στην ζωή μας για την σωτηρία μας: η προσωπική μας βελτίωση και σωτηρία περνάει μέσα από τον συνάνθρωπό μας. Ποτέ μέσα από τον εαυτό μας και μόνο. Γι' αυτό, όταν ο άνθρωπος ψάχνει τον εαυτό του συχνά δεν τον βρίσκει. Και όταν θέλει να διαμορφώσει αλλιώς την προσωπικότητά του, πάρα πολύ δύσκολα εξελίσσεται προς το καλύτερο. Γιατί επιδιώκει αυτό το καλύτερο με μοναδικό επίκεντρο τον εαυτό του. Η αυτοβελτίωσή μας πρέπει να περιλαμβάνει και την βελτίωση των σχέσεων με τους συνανθρώπους μας. Να γινόμαστε καλύτεροι όχι μόνο για να έχουμε επαγγελματικές, κοινωνικές, φιλικές ή αισθηματικές επιτυχίες αλλά και ουσιαστικότερη συνεννόηση, κατανόηση, συγχωρητικότητα με τους ανθρώπους.Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την πατερική σοφία μιας από τις μεγάλες μορφές της εποχής μας. Ευτυχώς που μερικοί από μας τις έζησαν από κοντά και μας μεταδίδουν τα λόγια τους.


"Συχνά πέφτουμε στην παγίδα όλα να τα βλέπουμε στραβά. Αυτό γίνεται όχι μόνο αιτία παρεξηγήσεων αλλά στραβά παίρνουμε και τη ζωή μας. Είναι πολύ απλό να αλλάξουμε την σκέψη μας και μαζί με αυτό αλλάζει και η στάση μας στη ζωή. Στη συνέχεια μπορεί να δούμε ότι αλλάζουν και όλα γύρω μας, προς το καλύτερο και το θετικότερο.
Γιατί, το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα έχει άμεση σχέση με το πώς μας έρχονται τελικά τα πράγματα στη ζωή μας."

καλός και κακός λογισμός ή μυγα__μελισσα


Τα βίντεο και το έντυπο υλικό με εικόνες τραβούν ιδιαιτέρων το ενδιαφέρων μικρών και μεγάλων. Τουλάχιστον αυτά κάθονται να τα διαβάσουν. Όπου αναρτηθούν τέτοιες φωτοτυπίες πραγματικά ο κόσμος στέκεται να τα διαβάσει. Λίγα λόγια και καλά.

Οι επόμενες ταινίες προέρχονται από αναρτήσεις του ΚΑΤΗΧΗΤΗ.


ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΣΟΚΟΛΑΤΑ - Chocolate

ΤΑ ΚΕΡΙΑ - Ta Keria
ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ - To Ragismeno DoxeioΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ - To Louloudi Tis EilikriniasΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ - Ostis Thelei Opisw Mou AkoloutheinΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗ ΓΗ - Angeloi stin giΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ - Mathima apo tis agriohines


Και επιστρέφουμε σε στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσής μας με μορφή κειμένου, για τις αναρτήσεις των ενηλίκων.


Παραθέτουμε δύο εξαιρετικές προσευχές, έκ των οποίων η προσευχή της Μονής της Όπτινα, στη Ρωσία, έχει διαδωθεί και πέρα απ' τον χώρο της Εκκλησίας, σε ειδικές ομάδες στήριξης.
Οι γονείς προσεύχονται για τα παιδιά τους + προσευχή της ΄ΌπτιναΟ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


Ακολουθούν δύο μαθήματα των φετεινών συναντήσεών μας με τα παιδιά του Πόρου καθώς η θεματολογία τους αφορά και τους ενήλικες.


Ο ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ-Η υγιής σχέση του πατέρα με το παιδί


Εξηγούμε και στους ενήλικες τι σημαίνει να είμαστε "τέκνα φωτός". Το μάθημα αυτό δεν ήταν προβλεπόμενο. Έγινε αυθόρμητα όταν, σε μια Σαββατιάτικη συνάντηση με τα παιδιά του Δημοτικού δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς και λεξιλογίου, το οποίο σκεφθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε εξηγώντας τι είναι το φωτοστέφανο και τι στίγμα θα αφήσουμε στη ζωή αυτή:

Το φωτοστέφανο και το στίγμα μας στη ζωή
Πώς αντιδρούμε στις κάθε είδους επιρροές, οπτικές και ακουστικές, συνειδητές ή υποσυνείδητες;
Το παρακάτω μάθημα έγινε σαν αντίποδας στις κάθε είδους οπτικοακουστικές επιρροές στον ανθρώπινο νου και μετά από παρατήρηση μητέρας σχετικά με τα κρυφά και τα αντίστροφα μυνήματα σε οπτικοακουστικά μέσα. Θεωρήσαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε και να αναφέρουμε, χωρίς να πούμε πολλά στα μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί να είχαν άγνοια περί τέτοιων μυνημάτων και δεν θέλαμε να τα "μυήσουμε" εμείς, αλλά να πληροφορήσουμε παραπάνω τους νέους και τους ενήλικες οι οποίοι μπορεί ήδη να γνώριζαν από λίγα έως πολλά για το θέμα.
Διακριτικός γέροντας της Κεφαλονιάς μας συβούλεψε να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες για το πώς δημιουργούνται τα κρυφά μυνήματα μήπως και η έξτρα πληροφόρηση προκαλέσει την περιέργεια σε κάποια παιδιά ώστε να το ψάξουν μόνα τους και να μυηθούν βαθύτερα στο θέμα, μαθαίνοντας και πράγματα που δεν έπρεπε. Έτσι προσεγγίσαμε το θέμα ώς "έλεγχο του νου" με σκοπό, μέσω της προσευχής, να μην παρασύρεται ο νους μας σε κάθε είδους επιρροή και αποφύγαμε τις λεπτομέρειες για τα κρυφά μυνήματα, αρκούμενοι σε μια σύντομη αναφορά ως εισαγωγή στο θέμα.


Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις