Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Δημιουργική ζωγραφική από τον ΚΑΤΗΧΗΤΗ-Ζωγραφιές: 


Παίρνουμε την παρακάτω εικόνα από  εδώ ή εδώ και της βάζουμε την λεζάντα που θα δείτε από κάτω. Με εκκίνηση την ζωγραφική μπορεί να γίνει συζήτηση με θέμα "ο δρόμος μας προς την Εκκλησία" ή "η πορεία προς την Εκκλησία/την Πίστη/ τον Θεό κλπ."


Συχνά κάποιοι άνθρωποι χάνουν τον δρόμο τους προς την Εκκλησία (την πίστη) και πρέπει να τους τον δείξουμε εμείς.

Στην διάρκεια της  συζήτησης αυτής δεν θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε τα παιδιά. Αρχικά μπορούμε να ακούσουμε απλώς και να καταγράψουμε σε πίνακα, αν θέλουμε, τις διάφορες γνώμες που θα εκφέρουν. Θα εκπλαγούμε με την ωριμότητα και το βάθος σκέψης που θα δείξουν ορισμένα από τα παιδιά, ακόμα και αυτά που δεν το περιμέναμε.
Στην συνέχεια ο κατηχητής μπορεί να κατευθύνει τα παιδιά σωστά και να διορθώσει τις εκτροπές που ακούστηκαν, όπως: "Δεν είναι αναγκαίο να πηγαίνουμε στην Εκκλησία κάθε Κυριακή" ή "Δεν χρειαζόμαστε παπά για να εξομολογηθούμε. Ο μπαμπάς μου εξομολογείται στην εικόνα" ή "αρκεί να κάνουμε την προσευχή μας μόνοι μας, λέει η μαμά".
Δεν χρειάζεται να είμαστε πιεστικοί στην άποψή μας, ακόμα και αν αυτή είναι η σωστή θέση της Εκκλησίας μας. Πολλά παιδιά αλλά και γονείς δεν είναι έτοιμοι για μεγάλα βήματα προς τον Θεό, την πίστη και τον εκκλησιασμό, πόσο μάλλον για την εξομολόγηση και ας βλέπουμε τα παιδιά τους κάθε εβδομάδα στο κατηχητικό. Συχνά οι γονείς αλλά και τα παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα. Βλέπουν το κατηχητικό σαν αναψυχή, παιχνίδι, διασκέδαση, έξοδο από το σπίτι ενώ ορισμένοι γονείς (όχι όλοι βέβαια) σαν μία ή δύο ώρες που το παιδί θα βρεθεί με άλλα παιδιά, θα κοινωνικοποιηθεί αλλά και θα τους αφήσει ήσυχους. 
Αρκεί λοιπόν να αναφέρουμε την θέση της Εκκλησίας, να εξηγήσουμε το γιατί και να αφήσουμε το κάθε παιδί με την οικογένειά του να αποφασίσουν τα βήματα που θα κάνουν.
Είναι ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για το πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τους άλλους να βρουν τον δρόμο τους και το πως ο κάθε χριστιανός είναι το φως που θα καθοδηγήσει τους άλλους. Προϋπόθεση είναι να εξετάζουμε τον εαυτό μας και να διορθώνουμε τα λάθη μας ώστε να μιλάμε καλύτερα με το καλό παράδειγμά μας και όχι με πολλά λόγια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις