Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΒΙΒΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

 
 
Συχνά τυχαίνει να δούμε στην τηλεόραση ταινίες με τέτοιο βάθος περιεχομένου που θα θέλαμε να είχαμε την δυνατότητα να τις δείξουμε και στο Κατηχητικό μας.
Και αυτές οι στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας με τα παιδιά
 σπάνε τον πάγο της τυπικότητας και μας φέρνουν πιο κοντά.
 
 
Είδα κάποτε την ταινία "Μια νύχτα με τον Βασιλιά" που στην ουσία ήταν η ιστορία της Εσθήρ, και μάλιστα δοσμένη με τρόπο αρκετά πιστό στην βιβλική ιστορία.
Σκέφθηκα ότι ήταν ιδανική για προβολή στα μεγαλύτερα τμήματα των νεανικών ενοριακών ομάδων, όπου τα νέα παιδιά, και ειδικά οι κοπέλες, θα ωφελούνταν από τα διδάγματά της ώστε να αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο την Ηθική και την Πίστη.
Έψαχνα χρόνια αλλά δεν την έβρισκα με ελληνικούς υπότιτλους.
 
 
Το ίδιο συνέβη και με την εξαίρετη κοινωνική (και παλαιά) ταινία "Είναι μια υπέροχη ζωή"
την οποία είδα αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με όλη την οικογένεια, δυστυχώς χωρίς υπότιτλους.
Είναι ιδανική για προβολή σε όλη την ενορία, αλλά και πάλι ήταν αδύνατον να την βρω με υπότιτλους.
 
Ένα μήνυμα όμως που έλαβα στην σελίδα του ιστολογίου ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ, στο facebook από αναγνώστη, μου υπέδειξε τον σύνδεσμο του παρακάτω ιστολογίου, γεμάτου από χριστιανικές ταινίες και με ελληνικούς υπότιτλους:  βιβλικές, κοινωνικές, παιδικές, ντοκιμαντέρ. 
 




Μπείτε λοιπόν στο ιστολόγιο που βλέπετε στην συνέχεια και κάντε τις επιλογές σας για σας, τα παιδιά του Κατηχητικού, τους ενήλικες της ενορίας ή την οικογένειά σας.
 
Πραγματικά τέτοιες ταινίες με νόημα τις θεωρώ όαση στην έρημο και την ιδανική στιγμή χαλάρωσης και διδασκαλίας για όλη την οικογένεια ή την ενοριακή μας συντροφιά.
 
Ευχαριστώ τον Βαγγέλη που έστειλε το μήνυμα ώστε να ωφεληθούμε όλοι μας.
 
 
 
 
Μην παραλείψετε πρώτα να δείτε την ταινία και αφού την εγκρίνετε τότε μπορείτε να την προβάλετε στον ναό, με την έγκριση του ιερέα της ενορίας.
Θα χρειαστείτε όμως σύνδεση με το διαδίκτυο.

Εδώ θα κάνω μία διόρθωση της αρχικής ανάρτησης: Αρχικά ζήτησα πληροφορίες από όποιον γνωρίζει, σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης των ταινιών αυτών στον υπολογιστή.
Ένας ανώνυμος σχολιαστής μας υπέδειξε τον τρόπο.

"ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ(AVI) ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ ΕΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ."

Πραγματικά, κάνοντας κλικ στην εικόνα της ταινίας που θέλουμε να δούμε, εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα μόνη της. Κοιτάζοντας λίγο κάτω και προς τα αριστερά θα δείτε ένα σημείο που λέει ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ. Κάνοντας κλικ εκεί, παρουσιάζεται η προβολή της ταινίας. Στην οθόνη του υπολογιστή, και όχι του βίντεο της ταινίας,  πάνω αριστερά, εκεί που αναγράφεται και το όνομα της ταινίας με μαύρα γράμματα,θα δείτε ένα βελάκι μαύρο με κατεύθυνση προς τα κάτω. Αν το πατήσετε, κατεβάζει την ταινία και την αποθηκεύει στον υπολογιστή. Θα πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης σας save as/αποθήκευση ως επιλέγοντας το σημείο αποθήκευσης, είτε εντός του υπολογιστή είτε σε φλασάκι ή DVD, αρκεί να το έχετε συνδέσει ή εισάγει στον υπολογιστή.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ανώνυμο βοηθό μας, και λυπάμαι που δεν μπορώ να τον ευχαριστήσω και ονομαστικά. Πιστεύω τώρα ότι το κάθε Κατηχητικό θα διαθέτει ανά πάσα στιγμή αξιόλογες ταινίες.
 
 Για να πάρετε μια γενική ιδέα περί του τι υπάρχει εκεί,
κάντε κλικ στους επόμενους συνδέσμους και δείτε την κάθε ταινία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ






 
 
ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ:
 
 
Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


6.4ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



SOLOMON AND SHEBA



6.0ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



BEN HUR



8.2



Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΑΓΟΣ (ΤΗΕ FOURTH WISE MAN)



6.2 ΔΕΙΤ



ΙΕΡΕΜΙΑΣ



6.7



ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΚΙΝG DAVID (ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΔΑΥΙΔ)



4.9 &nb



ΜΕΣΣΙΑΣ Η ΕΚΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ



5.0 &



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ(THE NATIVITY STORY)



6.4 &n



ONE NIGHT WITH THE KING



6.0 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΔΑΛΙΔΑ



6.9 &



ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ



Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



ΓΕΝΝΕΣΙΣ



Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ



Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



ΔΑΥΙΔ (1997)



Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



ΣΟΛΟΜΩΝ



H TAINIA ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



IΩΣΗΦ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΙΑΚΩΒ



6.3 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΘ



6.5 &n



ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ΑΒΡΑΑΜ


Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ



ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ



7.8 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



TA ΠΑΘΗ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΙΗΣΟΥΣ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



MΩΥΣΗΣ



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ



ΕΣΘΗΡ (ESTHER)


 
 









ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ.

4 σχόλια:

Eleni Di. είπε...

Έλαβα μία υπόδειξη για την ανάρτηση αυτή, σαν σχόλιο, που έλεγε τα εξής:
Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο

ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ(AVI) ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ ΕΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αποθηκεύσουμε τις ταινίες στον υπολογιστή, ώστε να τις ανοίγουμε όποια στιγμή θέλουμε για να τις προβάλλουμε.

Ευχαριστώ πολύ τον ανώνυμο σχολιαστή για την συμβουλή του.

phaos είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

θέλω απλά να ενημερώσω ότι το συκεκριμένο blog με τις ταινίες ανήκει σε Πεντηκοστιανό και αν πληκτρολογήσετε το όνομα του blog του,θα δείτε το αρχικό μενό του με όλη την ταυτότητα,τις παραπομπές του(christianity.gr κλπ). Ο άνθρωπος έχει ταινίες όπως το 12 years slave και την άλλη με τον Ρέντφορντ που βγήκαν τώρα στα σινεμά. Αντιλαμβάνεστε...
Μάλιστα προβάλλει διαφόρων ειδών και επιπέδου διαφημίσεις και προτρέπι να "κλικάρεις" πάνω τους για "να συντηρηθεί" το site. Αντιλαμβάνεστε επίσης πού πηγαίνουν τα χρήματα...Είδα πολλά ορθόδοξα blog να παραπέμπουν σ'αυτόν και μάλιστα κάποιους να λένε εσφαλμένα ότι θα δούμε "ορθόδοξες" χριστανικές ταινίες. Νομίζω ότι κάποιος αδαής μπορεί να περιπέσει σε σύγχυση. Εννοείται ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το σινεμά και τις ταινίες, να ξέρουμε όμως ότι παραπέμπουμε σε site Πεντηκοστιανών και αυξάνουμε άθελά μας την επισκεψιμότητά του.

Να είστε καλά

Eleni Di. είπε...

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Το παρατήρησα κι εγώ κάποια στιγμή και θέλησα να το ψάξω αλλά τότε δεν είχε τις αναφορές που είδα τώρα για την εκκλησία της Πεντηκοστής, γι' αυτό δεν κοινοποίησα αμέσως κάποια θέση σχετικά με αυτό. Ήδη τώρα βλέπω μεγάλη διαφορά στις αναφορές που κάνουν, γι αυτό και θα επιστήσω την προσοχή των κατηχητών με ανάρτηση. Παρ' όλα αυτά επιφυλάσσομαι να διατηρήσω τον σύνδεσμο, καθώς όντως το ιστολόγιο διαθέτει βιβλικές ταινίες αλλά και άλλες κοινωνικού περιεχομένου χωρίς να αποτελούν αυτές καθ' αυτές υλικό Πεντηκοστιανών. Απλά το άτομο (ή τα άτομα) που έκαναν όλη αυτή την εργασία τυχαίνει να είναι πεντηκοστιανοί. Οι περισσότερες ταινίες είναι δεδομένο ότι είναι αμερικάνικης παραγωγής και μόνο λίγες είναι από ορθόδοξες πηγές (κυρίως Ρωσικά βιντεάκια). Όμως το γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για ταινίες της Βίβλου, όπως και είναι γεγονός το βάθος περιεχομένου καιτων περισσότερων ταινιών του ιστολογίου.
Καθώς ο ΚΟΚΚΟΣ ΣΙΝΑΠΕΩΣ απευθύνεται σε ενήλικα άτομα και μάλιστα κατηχητές, οι οποίοι θεωρώ δεδομένο ότι έχουν κατάρτηση ή τουλάχιστον συμβουλεύονται πνευματικό, εξακολουθώ να διατηρώ αυτόν τον σύνδεσμο με την σιγουριά ότι θα επιλέξουν σωστά τις ταινίες. Οποσδήποτε κάποιες επιλογές θα θέλουν προσοχή (όπως και τα γραφόμενα σε κάθε ιστολόγιο και ιστοσελίδα του διαδικτύου), ελλείψη όμως κάποιου ορθόδοξου ιστοχώρου που να μας δίνει την δυνατότητα να κατεβάζουμε ψυχοφελείς και βιβλικές ταινίες με υπότιλους, καταφεύγουμε εκεί.
Δεν χρειάζεται να πατάμε και να διαβάζουμε τα γραφόμενα στο ιστολόγιο που αναφέρετε. Άλλο το ιστολόγιο ταινιών και άλλο το ιστολόγιο των θρησκευτικών τους πεποιήσεων. Θεωρώ πως αν ένας κατηχητής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει και να διακρίνει περί τίνος πρόκειται στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλα ιστολόγια, θεωρίες ή διδαχές όπου τις βρει και τις διαβάσει, τότε υπάρχει κίνδυνος ούτως ή άλλως στην διδασκαλία του.
Προσωπικά διατηρώ και την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ιστολόγιο με συλλογή ταινιών και βιβλικών βίντεο, δεν παρέχω όμως την δυνατότητα να κατεβάζουν ταινίες από κει. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως ο χώρος που θα προβληθούν πρέπει να διαθέτει σύνδεση ίντερνετ (πράγμα σπάνιο για ναούς) ή το άτομο που θα θέλει να κατεβάσει τις ταινίες πρέπει να έχει γνώσεις για να το κάνει (πολλοί όμως δεν γνωρίζουν το πώς).
Ως κατηχήτρια αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα για την παρουσίαση των ταινιών, διότι εμπλουτίζουν τα μαθήματα, ενθουσιάζουν τα παιδιά, δημιουργούν εναλλαγές (όχι μόνο διηγήσεις στο μάθημα)και θα ευχόμουν μία τέτοια ανάλογη δουλειά και συλλογή ταινιών να γινόταν υπεύθυνα και από Ορθοδόξους και μάλιστα επιμελημένη και από πνευματικούς με διάκριση, ώστε να μπορούμε άφοβα να προστρέχουμε σε αυτές όταν χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Αφού οι δικοί μας οι ορθόδοξοι δεν έχουν κάνει τίποτα, αναγκαστικά θα χρησιμοποιούμε των ετεροδόξων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις