Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ

Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες από τώρα;
Δεν είναι δύσκολες και δεν είναι νωρίς.
 
Στα θέματα των χριστουγεννιάτικων χειροτεχνιών συνυπάρχουν στοιχεία της χριστιανικής παράδοσης (η Φάτνη, το άστρο της Γέννησης, οι άγγελοι που έψαλλαν το Ωσαννά) με αυτά της σύγχρονης κοινωνικής παράδοσης των ημερών αυτών (Ο Ρούντολφ το ελαφάκι, ο μοντέρνος άι-Βασίλης και το έλατο).
Με μια σωστή εξήγηση και τοποθέτηση από την πλευρά του κατηχητή, τα παιδιά θα καταλάβουν πού τοποθετούνται τα μεν και πού τα δε, χωρίς να τα μπερδεύουν.
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα δείξουμε κάποια μικροαντικείμενα που τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν στο Κατηχητικό και τα οποία θα τονώσουν την χαρά τους για τα Χριστούγεννα και την αναμονή για την Γέννηση καθώς θα διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής.
 
Μια πρώτη παρουσίαση ιδεών είναι η παρακάτω - και δεν είναι πολύ νωρίς, καθώς η σκέψη και προετοιμασία απαιτούν χρόνο.
Μένει να επιλέξετε ποιές χειροτεχνίες και πότε θα τις φτιάξετε.
 
 Χειροτεχνίες με γλωσσοπίεστρα

 
 
 
 
 
 
 
Ο Ρούντολφ από μικρά χεράκια
 
 
Αγγελάκια για διακόσμηση ή το δέντρο.
 
 
 
 
Από ρολλό κουζίνας ή χαρτί υγείας.
 
 
 
Χριστουγεννιάτικο δέντρο για τον τοίχο ή την πόρτα του Κατηχητικού.
 
Δέσιμο για χαρτοπετσέτες: χειροτεχνια για μεγαλύτερα παιδιά ή τμήμα ενηλίκων
 
 
Δέντρα από φελλό, φλοιό ή χοντρό χαρτόνι, στολισμένα με χάντρες που λαμπυρίζουν.
 
 
 
Ο Ρούντολφ, το ελαφάκι που έψαχνε να βρει τον εαυτό του, είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των παιδιών. Εδώ, φτιαγμένος από χαρτοσακούλα.
Σε μία χαρτοσακούλα σαν την δεξιά, που κλείνει, μπορείτε να βάλετε γλυκίσματα για τα παιδιά
 που θα τους μοιράσετε μετά την χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού
ή στο τελευταίο γιορταστικό μάθημά σας.
 
 
Και γλύκισμα Ρούντολφ με ζαχαρωτή ζύμη για γλυκά και στολισμένο με πολύχρωμα ζαχαρωτά και πρέτσελς. Τα παιδιά θα ξετρελλαθούν.

16 σχόλια:

Unknown είπε...

Από τι υλικά φτιάχνονται οι χειροτεχνίες από ρολό κουζίνας ή χαρτί υγείας

Eleni Di. είπε...

Δήμητρα, είναι κυρίως τσόχα. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι από τσόχα, όχι απαραίτητα αυτή που αγοράζουμε με το μέτρο, μπορεί να είναι και σετ με φύλλα τσόχας Α4 σε διάφορα χρώματα από βιβλιοπωλείο. Τα καπελάκια, για να στέκονται τα φτιάχνεις από χαρτόνι ή από κόλλα γλασέ. Δες αν έχεις και κανένα καπελάκι από παλιά παιχνίδια. Το αγγελάκι το φτιάχνεις με ό,τι απομεινάρια έχεις από λαμπερές κορδέλες και χριστουγεννιάτικες γιρλάντες.
Καλή επιτυχία

Unknown είπε...

γενικά από τι υλικα φτίαχνονται; Για παράδειγμα τα κεφαλάκια από τι είναι;

Eleni Di. είπε...

Δήμητρα, δεν είναι δικές μου χειροτεχνίες, αλλιώς θα έδινα λεπτομέρειες. Είναι από διάφορα ξένα μπλογκ οι προτάσεις εδώ.
Τα κεφαλάκια μοιάζουν να είναι ξύλινα, αλλά το πιο απλό είναι μπάλες φελιζόλ. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και θα τις βρεις σε καταστήματα με είδη ζωγραφικής, χειροτεχνίας ή σε καταλόγους με παιδαγωγικό υλικό για νηπιαγωγεία. Κάνε την παραγγελία σου έγκαιρα, γιατί τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμβαίνουν τρομερές καθηστερήσεις λόγω των μαζικών παραγγελιών για τα Χριστούγεννα.

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ

Eleni Di. είπε...

Πες μας πώς τα πήγες και αν θέλεις, στείλε και φωτογραφίες να δημοσιεύσουμε.

Unknown είπε...

Να ξέρεις τα θέλω για τα αδέρφια μου δεν είμαι νηπιαγωγός ή δασκάλα είμαι μαθήτρια λυκείου!

Eleni Di. είπε...

Δήμητρα, για χάρη σου θα φτιάξω αυτά τα στολίδια με ρολλό από χαρτί υγείας και θα δώσω λεπτομερείς οδηγίες ώστε να καταλάβεις. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σαν διακοσμητικά ή να τα κρεμάσεις στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Μείνε συνδεδεμένη με το ιστολόγιο και μην ξεχάσεις να ξαναπεράσεις από εδώ σε λίγες μέρες. Δώσε μου μόνο λίγο χρόνο να τα προετοιμάσω.

Unknown είπε...

Έχω αρχίσει ήδη τις χειροτεχνίες η δουλεία πάει τέλεια!!!

Unknown είπε...

Πως μπορώ να σου στέλνω φωτογραφίες;;;

Eleni Di. είπε...

Δήμητρα, χαίρομαι πραγματικά που τα καταφέρνεις! Κάτι που ξέχασα να σου πω: τα χεράκια, κερατάκια του Ρούντολφ κλπ. μπορείς να τα κάνεις με σύρμα πίπας χρωματιστό. Υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Το κόβεις εκεί που θέλεις, το στρίβεις, ενώνεις δύο ή τρία μαζί και κάνεις ό,τι συνδυασμούς θέλεις.
Στείλε μου ό,τι θέλεις ή ζήτα μου επιπλέον οδηγίες στο katixitikosporos@gmail.com ή στο mazixerixeri@gmail.com (είναι το μέιλ του κεντρικού ιστολογίου με διάφορα θέματα)Αν δεν ξέρεις πώς να στείλεις φωτογραφίες με το μέιλ, θα σου στείλω διευκρινήσεις. Θα χαρώ να δω τα αποτελέσματα της δουλειάς σου.

Eleni Di. είπε...

Δήμητρα, κάτι που ξέχασα επίσης να πω: Βάλε πολύ κόλα όταν κολλάς το σύρμα πίπας ή χρησιμοποίησε πιστολάκι σιλικόνης. Υπάρχει σε βιβλιοπωλεία αλλά το συνάντησα και σε κινέζικο μαγαζάκι πολύ πιο φθηνά. Βάλε όμως πρώτα κάποιον μεγάλο να το δοκιμάσει στην πρίζα γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στα κινέζικα. Δεν ξέρεις καμμιά φορά τι γίνεται. Να προσέχεις μην καείς από σιλικόνη που στάζει ή να μην την ακουμπήσεις όσο είναι ακόμα ζεστή. Καίει πάρα πολύ και ακόμα και εμείς που την χρησιμοποιούμε συχνά, εξακολουθούμε να καιγόμαστε ειδικά όταν βιαζόμαστε. Με πολύ προσοχή η χρήση της λοιπόν.

Unknown είπε...

Έχω πιστόλι σιλικόνης και το χρησιμοποιώ, απλά πιστεύω ότι με το σύρμα πίπας μπορώ να το καρφώσω στο φελιζόλ.

Eleni Di. είπε...

Ίσως να μην αρκεί αυτό. Σιγουρέψου ότι είναι καλά σταθεροποιημένο. Μπορείς επίσης να βάλεις χέρια στα ανθρωπάκια και το αγγελάκι με σύρμα πίπας.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο υπέροχες κατασκευές και ειδικά η χαρτοπετσετοθήκες. Πολύ καλές ιδέες!!!

Eleni Di. είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Καλά Χριστούγεννα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις