Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

 
 
Τι θησαυρός είναι μέσα;
Μα τα σοφά και εμπνευσμένα λόγια της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας μας!
 
Μαζεύετε βιβλικά και πατερικά αποφθέγματα από  τα βιβλία σας και την Βίβλο, το διαδίκτυο, τα εκκλησιαστικά ημερολόγια τοίχου και γενικά από όπου τα συναντήσετε.
Περάστε τα όμως από φίλτρο ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι πατερικά και κυρίως ορθόδοξα.
 
Μετά την λήξη του μαθήματος κάθε παιδί παίρνει από το κουτί, στην τύχη, ένα χαρτάκι με ένα απόφθεγμα γραμμένο επάνω του. Αυτό θα το διαβάσει στο σπίτι με τους γονείς του και θα αφεθούν μαζί να το σκεφτούν και να το συζητήσουν αν θέλουν.
Θα μπορούσαν μάλιστα να το κολλήσουν κάπου: στο γραφείο τους, σε ένα πινακάκι πάνω από το τηλέφωνο, στην πόρτα του ψυγείου με μαγνητάκι ή όπου αλλού μπορούν να το βλέπουν και να το θυμούνται.
 
Αυτές είναι οι προτάσεις που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά για την χρήση του αποφθέγματος της εβδομάδας. Αν θέλουμε, συζητάμε την επόμενη εβδομάδα πώς τους φάνηκε το απόφθεγμα και αν το σκέφθηκαν ή τι άλλαξε στην καθημερινότητά τους. Αυτή η συζήτηση όμως ας μην γίνεται διαρκώς αλλά αραιά και που με την παρότρυνση να μιλήσει όποιος θέλει και όχι να υποδείξουμε εμείς ποιο παιδί θα μιλήσει. Ας τα αφήσουμε να εκφραστούν ελεύθερα. Μπορούμε απλά να τα ρωτήσουμε ποιο από τα αποφθέγματα του μήνα τους άρεσε περισσότερο και γιατί.
 
Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα ρητών και σοφών λόγων των οποίων οι πηγές είναι ποικίλες.
Συχνά χρησιμοποιώ λόγια που διάβασα και μου άρεσαν, στον εμπλουτισμό του μαθήματος.
Στο κουτί αυτό όμως προτιμώ να χρησιμοποιώ αποκλειστικά αποφθέγματα της θρησκείας μας.
 
 Γιατί αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα πάρουν τα παιδιά από το Κατηχητικό μετά την λήξη του μαθήματος με την παρότρυνση να το κρατήσουν στο μυαλό τους όλη την εβδομάδα.
Έχω προσέξει ότι συχνά αυτό που τυχαίνει στον καθένα δεν είναι τυχαίο.
Κάθε λόγος όμως πατερικής σοφίας μας βοηθάει ουσιαστικά σε κάποια φάση της ζωής μας.
 
Δεν θέλω άλλες πηγές ρητών σε αυτό το κουτί, γιατί καθώς πάρα πολλά παιδιά έχουν σελίδα facebook, μπορούν εκεί να συναντήσουν πολλά σοφά ή δήθεν σοφά λόγια.
Στο Κατηχητικό πρέπει να γνωρίσουν και την δική μας σοφία, την πατερική, και να γίνει σαφής διαχωρισμός από την κοσμική σοφία.
Και πάνω από όλα, να μάθουν να την εφαρμόζουν στην ζωή τους. Να την "μπάσουν" στην καθημερινότητά τους και να διαπιστώσουν πόσο η ορθόδοξη σοφία μπορεί να την αλλάξει.
 

 

Προτάσεις Πατερικής Σοφίας:

Για αρχή, θα πρότεινα τα εξής:
 
Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ μεταφρασμένη, από την Ι.Μ. Γουμενίσσης, και συγκεκριμένα θα προτείναμε μία επιλογή από:
 
 
Σελίδα ΛΟΓΙΑ ΠΑΤΕΡΩΝ, του ιστολογίου αυτού
 
Πέρα από αυτά, στο κουτί θα συμπεριλάβουμε και την κεντρική ιδέα των ευαγγελικών αναγνωσμάτων της Κυριακής, των παραβολών, των υπολοίπων βιβλίων της Καινής Διαθήκης, κάτι από την ζωή των αγίων κλπ.
 

Προτάσεις για κουτί:

Το κουτί μπορεί να είναι όποιας μορφής θέλετε.
Μπορείτε ακόμα να το φτιάξετε στην τάξη, παίρνοντας ένα χάρτινο κουτί και χαρτί περιτυλίγματος, ή ένα ξύλινο κουτί που εξάπτει την φαντασία των παιδιών και θυμίζει κουτί θησαυρού, όπως θησαυρό φυλάει εκεί μέσα:
 
 
 
 
     
 
 
 
     


Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις