Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: ΥΛΙΚΟ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ


 
Τον Καραγκιόζη συχνά τον θεωρούμε σαν κάτι δεδομένο εδώ στην Ελλάδα και κάποιοι τον βλέπουν και σαν θέαμα ξεπερασμένο.
 
Η πιο εντυπωσιακή συνάντησή μου με τον Καραγκιόζη όμως, η οποία μας δείχνει πόσο διαχρονικός αλλά και παγκόσμιος είναι ο παραδοσιακός αυτός χαρακτήρας του θεάτρου σκιών, έγινε όταν συναντήσαμε στο διαδίκτυο το παρακάτω βίντεο που θα δείτε αμέσως μετά. 
 
Η παράσταση που θα δείτε πραγματοποιήθηκε από μαθητές σχολείου της Μελβούρνης στα πλαίσια του "Φεστιβάλ Ελληνικού Μαθητικού Κινηματογράφου Αυστραλίας 2011". Βλέποντας ένα τρίλεπτο από αυτήν γίνεται αντιληπτό, πιστεύω, του πόσο μεγάλη αναγκαιότητα είναι για όλον τον Ελληνισμό η συνέχεια της παράδοσης του Καραγκιόζη, με πιο προσεγμένο ίσως τρόπο και λεξιλόγιο από αυτό που βλέπουμε και ακούμε συχνά σε υπαίθριες παραστάσεις.



 
ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ "NORTHCOTE HIGH SCHOOL" / ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 2011" ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΓΥΜΝΑΣΙΟ (YEARS 7-9)»
 
 
ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ:

 
Η μεγάλη αγάπη των παιδιών για τον Καραγκιόζη και η γλυκιά προσπάθειά τους να φτιάξουν έναν αυτοσχέδιο θίασο με έκανε να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με έρευνα στο διαδίκτυο, ώσπου έπεσα, σχεδόν αμέσως, στο ωραιότατο ιστολόγιο του ΛΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ "ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ", του οποίου οι φιγούρες, το υλικό χαρτοκοπτικής που παρέχει και όλη του η δουλειά είναι εντυπωσιακή.
 
 

 

Η κάθε σελίδα αυτού του ιστολογίου είναι ξεχωριστή . Εκεί μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Καραγκιόζη, να δείτε τις πολύχρωμες φιγούρες, να τις βρείτε σε χαρτοκοπτική μαζί με τις ανάλογες οδηγίες για την δημιουργία του αυτοσχέδιου θιάσου σας και επιπλέον να πάρετε μία εικόνα του θεάτρου σκιών "ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ" ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε και να παρακολουθήσετε κάποτε και κάποια παράστασή του.

http://karagkiozisgd.blogspot.gr/p/blog-page_11.html

Και, για να πάρετε μία μικρή ιδέα από το τι θα δείτε εκεί μέσα, ακολουθούν ορισμένες φιγούρες. Θα τις βρείτε εύκολα μαζί με την χαρτοκοπτική τους κάνοντας κλικ στην ετικέτα ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ του ιστολογίου

 
 
Παροτρύνουμε λοιπόν τα σχολεία, ενορίες και κατηχητικά, να οργανώσουν παραστάσεις Καραγκιώζη, είτε αυτοσχέδιες είτε στα πλαίσια μιας ενοριακής ή σχολικής εκδήλωσης, προσέχοντας πάντα το περιεχόμενο και το λεξιλόγιο του έργου.
Είναι κρίμα που κατά καιρούς έχουμε συναντήσει υπαίθριους θιάσους από τους οποίους λείπει η σύνεση και παρουσιάζουν έργα με απρόσεκτο έως απαράδεκτο λεξιλόγιο και περιεχόμενο. Η επιλογή του θιάσου για την σχολική ή ενοριακή εκδήλωση θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και φροντίδα.

2 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Καλό Μήνα.Καλή Κυριακή... δεν φαντάζουμε να υπάρχει κάποιος να μην έχει αγαπήσει αυτό τον ήρωα τον καραγκιόζη.. μου αρέσει εμένα και ως ήρωας και ο τρόπος που μιλά
επίσης , μου αρέσει και το γνωστό τραγούδι του Σαββόπουλου, ο "καραγκιόζης"

Eleni Di. είπε...

Καλό μήνα και σε σένα, Δελφινάκι. Χαίρομαι που σου αρέσει και εσένα ο Καραγκιόζης. Αποτελεί μέρος της παράδοσής μας και δεν πρέπει να εκλείψει. Στο χέρι μας είναι να παρουσιάζονται παραστάσεις ποιότητας και αναμφίβολα τα παιδιά τον αγαπούνε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις