Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΘΕΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΑΚΙ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ


Μου αρέσει πολύ αυτή η φωτογραφία: Εκκλησάκια και σπιτάκια σε "βράχο", δηλαδή πάνω σε πέτρες της θάλασσας αλλά και του βουνού.



Έτσι πάνω σε πέτρα του βουνού μπορούμε πχ. να φτιάξουμε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και σε πέτρα από παραλία να φτιάξουμε ένα Κυκλαδίτικο χωριό. Απλά οι πέτρες της θάλασσας είναι λείες και ζωγραφίζονται πιο εύκολα ενώ του βουνού μας δίνουν ένα τοπίο πιο άγριο.

Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Η διαδικασία και στις δύο χειροτεχνίες είναι η ίδια: ένα στρογγυλό μπαλάκι από πηλό και μία πέτρα.  



Πατώντας το μπαλάκι πάνω στην πέτρα για να κολλήσει, μόνο με την πίεση συμμετρικά από όλες τις πλευρές γίνεται τετράγωνο.


Για να κάνουμε την στέγη, σηκώνουμε τον πηλό με τα δάχτυλά μας.


Τοποθετούμε όσα σπιτάκια ή εκκλησάκια θέλουμε. Εδώ έχουμε και έναν ανεμόμυλο με πιο μακρύ σχήμα, ώστε να μπει και το πανί.


Για το πανί του ανεμόμυλου φτιάχνουμε με πηλό αυτό το ελικοειδές σχήμα.


Για να το στηρίξουμε στον ανεμόμυλο, όσο είναι ακόμα νωπός ο πηλός μπήγουμε μία οδοντογλυφίδα στο σημείο που θα τοποθετήσουμε το πανί.

Αμέσως μετά βάζουμε και το πανί στην άλλη άκρη της οδοντογλυφίδας.


Σχηματίζουμε τις μάντρες και τα σκαλοπάτια.


Για να γίνουν αυτά, κάνουμε μακρυά μακαρονάκια και τα τοποθετούμε στα σημεία που θέλουμε.


Για τα σκαλοπάτια, με την βοήθεια ενός μαχαιριού πατάμε γραμμή-γραμμή από πάνω προς τα κάτω σχηματίζοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια.

Είναι εύκολο και ας φαίνεται δύσκολο.


Να το χωριό με σπιτάκια, εκκλησάκια και ανεμόμυλους.


Χρησιμοποιούμε κάθε σχήμα και κοίλωμα από τις πέτρες, σχηματίζοντας πλατείες, λοφάκια ή λίμνες (στα κοιλώματα της πέτρας)


Ζωγραφίζουμε τις στέγες, πόρτες και παράθυρα, σκαλοπάτια, λουλούδια σε τοίχους και γλάστρες (με πολύχρωμες τελείες) πλατείες με πρασινάδα ή λιμνούλες με γαλάζια νερά και φυσικά, την θάλασσα στην βάση της πέτρας με γαλάζια μπογιά.


Ζωγραφίζουμε σταυρούς στην κορυφή των εκκλησιών, ώστε να ξεχωρίζουν από τα σπιτάκια.

Χρησιμοποιήσαμε μαρκαδόρους. Για πιο έντονο χρωματικό αποτέλεσμα και διαρκείας, καλύτερα να προτιμήσετε ακρυλικά χρώματα ή νερομπογιές. Αυτά που βλέπετε είναι με μαρκαδόρους καλής ποιότητας αλλά ύστερα από καιρό ξεθωριάζουν. Εκτός ίσως αν περάσετε τις κατασκευές με βερνίκι (δεν το δοκίμασα ώστε να ξέρω αν επηρεάζει το χρωματικό αποτέλεσμα ή αν αλλάζει τα χρώματα ή τα σταθεροποιεί πραγματικά καλύτερα. Η δοκιμή θα είναι δική σας. Αν θέλετε μου στέλνετε και άλλες προτάσεις ή σχόλια που να μπορούν να βοηθήσουν. Ευχαριστώ.)


Έτοιμο το χωριό μας. Στις μεγάλες πέτρες το χωριό είναι μεγαλύτερο και η σύνθεση εντυπωσιακότερη.



Να και το σπίτι πάνω στην πέτρα. Σύνθεση από χειροτεχνία παιδιού στην διάρκεια του κατηχητικού έτους, με αφορμή την παραβολή του Ιησού για το σπίτι που χτίζεται στην πέτρα και αυτό που χτίζεται στην άμμο και την συζήτηση που ακολούθησε.

Μετά από αυτό τους εντυπώθηκε καλά η κεντρική ιδέα της παραβολής.

Ήταν ένα πολύ ευχάριστο μάθημα για όλους μας.

 

Οι συνθέσεις των παιδιών για την παραπάνω παραβολή.



Και εδώ τα σπιτάκια που έμειναν από το παζαράκι.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις