Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΑΚΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΩΝ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ



 

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για θερινές κατηχητικές δραστηριότητες, ειδικά στην πόλη όπου τα παιδιά, μέχρι να έρθει η ώρα των διακοπών, είναι εγκλωβισμένα.

Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι κατηχητές και οι ενορίες, αν υπάρχουν βέβαια διαθέσιμα άτομα για κάτι τέτοιο. Πολλά μπορούν να γίνουν. Και εύκολα. Από ομαδικά παιχνίδια μέχρι χειροτεχνίες για παζαράκι τον 15Αύγουστο. Αυτό μπορεί να δώσει και ένα κονδύλι υπέρ του κατηχητικού της ενορίας, ώστε να αγοραστούν υλικά χειροτεχνιών και βιβλία για την δανειστική βιβλιοθήκη.

Ας ξεκινήσουμε με τα αρωματικά κεριά.



Σε κατηχητικές δραστηριότητες έχω δοκιμάσει να κάνω αρωματικά κεριά, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Οι ηλικίες των παιδιών ήταν από πολύ μικρά έως μεγάλα. Τα πολύ μικρά παιδιά τα συνόδευαν και γονείς ώστε να μην καούν με το κερί. Δεν σημειώθηκε όμως το παραμικρό απρόοπτο.
Να τα βήματα ένα ένα:

ΥΛΙΚΑ:

1.Υπολείμματα κεριών με ή χωρίς χρώμα και μεγάλα λευκά κεριά σαν αυτά που βρίσκουμε στα σούπερ-μάρκετ ή στους ναούς ή παραφίνη. Εδώ πιάνουν τόπο τα υπολείμματα από παλιές λαμπάδες, κεριών γενεθλίων κλπ. Αν χρησιμοποιήσουμε λαμπάδες του Πάσχα, αυτό το κερί ας το χρησιμοποιήσουμε στο εικονοστάσι την ώρα της προσευχής μας. (Προσοχή να μην ανάβουν μόνα τους τα παιδιά τα κεριά του σπιτιού.)

2. Κυρομπογιές στα χρώματα που θέλουμε να βάψουμε τα κεριά μας  ή χρώματα για κεριά.

3. Αιθέριο έλαιο στο άρωμα που μας αρέσει.


4. Ποτήρι του ουίσκι, πιατάκι ημισφαιρικό για παγωτό, άδειο πλαστικό κουτί αλατιέρας, μεταλλικά φορμάκια τάρτας κλπ. και γενιά κάθε τι που μπορεί να χρησιμέψει για φόρμα κεριού, αρκεί το στόμιό της να είναι πιο φαρδύ από την βάση της. Το πλαστικό δοχείο του αλατιού το κόβουμε στο τέλος, όταν στεγνώσει το κερί, ή κόβουμε ευθεία την κορυφή του από την αρχή για να μην χαλάσει το αποτέλεσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΤΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΛΟΙΩΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΥΑΛΙΝΑ ΜΕ ΛΕΠΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ. ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

5. Λάδι ή βαζελίνη για να αλείψουμε τα καλούπια, ώστε το κερί να ξεκολλήσει εύκολα. Προτιμότερη η βαζελίνη. Αν ξεχάσετε να την τοποθετήσετε, απλά τοποθετήστε το καλούπι (όταν στεγνώσει το κερί) σε πολύ ζεστό νερό ώστε να λιώσουν ελαφρά τα τοιχώματά του και να ξεκολλήσει.

6, Φιτίλι έτοιμο ή ακόμα και βαμβακερό νήμα από μία σφουγγαρίστρα καινούρια βέβαια. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ χοντρό το φιτίλι. Ανάλογα με το πάχος του κεριού μπορεί να είναι λεπτότερο ή παχύτερο.

7. Πλαστελίνη για να σταθεροποιήσουμε το φιτίλι στον πάτο του καλουπιού και καλαμάκια από σουβλάκι για να το τεντώσουμε και σταθεροποιήσουμε στην κορυφή του καλουπιού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ; ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ.

ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙΑ.
Εμείς δουλέψαμε με ένα για 15 παιδιά και χρειαστήκαμε 2 ώρες. Με δύο κατσαρολάκια θα ήταν καλύτερα.

1. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται καθισμένα σε τραπέζι (εμείς είχαμε θρανία σε σχήμα Π) και μπροστά τους να έχουν το καλούπι αλειμμένο με παραφίνη ή λάδι. Έχουν επίσης βάλει προηγουμένως (πριν το αλείψουν με παραφίνη) το φιτίλι σταθεροποιημένο με πλαστελίνη στον πάτο του καλουπιού και δεμένο στην κορυφή σε ένα καλαμάκι από σουβλάκι, το οποίο επίσης σταθεροποιούμε με πλαστελίνη για να μην φεύγει.
Αν το καλούπι είναι φαρδύ, τότε το κερί θέλει δύο φιτίλια σε δύο διαφορετικές θέσεις που να απέχουν ίσα μεταξύ τους και από τα άκρα. Μην βάζετε πολύ μεγάλο (χοντρό) φιτίλι ούτε ένα πολύ χοντρό φιτίλι σε πολύ φαρδύ κερί γιατί θα καπνίζει πάρα πολύ. Προτιμότερο δύο λεπτότερα φιτιλάκια με 2, 3 ή 4 κλωστές από βαμβακερή σφουγγαρίστρα.

2. Σε ένα ηλεκτρικό μάτι (όχι γκαζάκι, μπορεί να αναποδογυρίσει) σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε ένα κατσαρολάκι όπου θα λιώσουμε την παραφίνη και τα κεριά. Αν υπάρχουν υπολείμματα χρωματιστών κεριών, πρέπει να τα προσθέσουμε στην δόση κεριού που θα βάψουμε με αυτό το χρώμα.
Μέσα σε αυτό προσθέτουμε αρκετή ποσότητα κεριού χωρίς να είναι ξέχειλο. Δεν χρειάζεται να βράσει το κερί, μόνο να ζεσταθεί και να λιώσει. Δεν είναι επικίνδυνο, αρκεί να τηρηθεί τάξη, ηρεμία, υπακοή στις οδηγίες του υπεύθυνου που χειρίζεται το λιώσιμο του κεριού και απόσταση των παιδιών από το κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε συνέχεια και αργά, μέχρι να λιώσει το κερί και προσέχουμε την θερμοκρασία να μην ανέβει. Προσθέτουμε επίσης και την κυρομπογιά με το χρώμα που θέλουμε. Αναλόγως την ποσότητα του κεριού, βάζουμε μισή ή μία κυρομπογιά και βλέπουμε τι χρώμα θα πάρουμε.
3. Η ομάδα θα επιλέξει τι χρώματα θα βάλει, ώστε να καθοριστούν οι ποσότητες. Μπορεί το κερί να γίνει μονόχρωμο ή πολύχρωμο. Κάθε φορά που θα χύνουμε το λιωμένο κερί με το ένα χρώμα, όσο να ετοιμαστεί η δόση με το επόμενο χρώμα θα έχει στεγνώσει το προηγούμενο χρώμα στο καλούπι.

4. Όταν λοιπόν λιώσει καλά και γίνει εντελώς υγρό το κερί με το χρώμα, και αφού σιγουρευτούμε ότι η κυρομπογιά έχει λιώσει εντελώς και η παραφίνη έχει χρωματιστεί ομοιόμορφα, ήρθε η ώρα να ρίξουμε το κερί στα καλούπια. Αν τα καλούπια είναι ποτήρια, ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι αντέχουν. Μπορούμε να περιμένουμε λίγο ώστε να κρυώσει κάπως το κερί ώστε να μην είναι καυτό αλλά απλά ζεστό.
Ρίχνουμε το πρώτο στρώμα και τότε ο καθένας ρίχνει λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της προτίμησής του στο υγρό κερί ανακατεύοντας ελαφρά με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν συμφωνήσει όλο το τμήμα από κοινού για ένα είδος αιθέριου ελαίου, τότε ρίχνετε αρκετές σταγόνες απ' ευθείας στο κατσαρολάκι. Την ποσότητα ρυθμίζετε εσείς ανάλογα με την ένταση του αρώματος που επιθυμείτε.

5. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο χρώμα κερί και ξανά με το τρίτο ώσπου να γεμίσει το καλούπι. Δεν ξεχνάμε κάθε φορά να προσθέσουμε το άρωμα. Μπορεί κάποια παιδιά να θέλουν δύο χρώματα μόνο και άλλα παιδιά να θέλουν τρία. Αναλόγως κανονίζουμε την ποσότητα του κεριού που θα ρίξουμε ώστε το καλούπι να γεμίσει.

6. ΜΙΚΡΑ ΤΡΥΚ: Πριν αποφασίσετε για τους χρωματικούς συνδυασμούς που θα βάλετε στα κεριά, με τις κυρομπογιές πάνω σε ένα λευκό χαρτί κάντε διάφορες δοκιμές πολλών διαφορετικών συνδυασμών δύο ή περισσοτέρων χρωμάτων. Κοιτάξτε τους καλά και μετά αποφασίστε. Αυτή η δοκιμή εξασφαλίζει πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ξερά φύλλα στα τοιχώματα του καλουπιού, όστρακα ή άλλα διακοσμητικά. Τα φύλλα θα κολλήσουν εύκολα στο τοίχωμα και θα σταθεροποιηθούν εκεί λόγω της βαζελίνης.

7. Όταν κρυώσει το κερί (δεν αργεί) το βγάζετε από το καλούπι εύκολα, μετακινώντας το ελαφρά με τα δάχτυλα. Αν το κερί στο άγγιγμά σας βουλιάζει, σημαίνει ότι πρέπει να κρυώσει κι' άλλο.


Ένα από τα κεριά με τρεις χρωματικούς συνδυασμούς σε καλούπι από μεταλλικό μπολάκι παγωτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις