Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΖΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ηλιοτρόπιο: Το φυτό που στρέφεται προς τον ήλιο, προς το φως, από το οποίο παίρνει ζωή.
Ένα μοναδικό φυτό που μας μαθαίνει πού πρέπει να κοιτάμε για να πάρουμε ζωή.
"Το Ηλιοτρόπιο" του Ευγένιου Τριβιζά θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε σαν την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος για μια προσωπική και αποκλειστική σχέση με τον Θεό.
Και ο Θεός δεν αρνείται την μοναδικότητα αυτής της σχέσης με τον καθένα μας ξεχωριστά.

Η παρουσία του Θεού όμως, εάν φανερωθεί στον άνθρωπο σε όλη της την διάσταση και το μεγαλείο, είναι φωτιά που καίει.
Κανείς δεν αντέχει να "δει" τον Θεό. Γι' αυτό μας φανερώνεται στην δόση που αντέχουμε.

Μια εξαίρετη αλληγορική ιστορία μέσω της οποίας μπορούμε να συζητήσουμε πολλά με κάθε ηλικία παιδιών στο Κατηχητικό.


Ήταν κάποτε ένα λιβάδι γεμάτο ηλιοτρόπια. Κι όλα αυτά τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν ολημερίς με θαυμασμό τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, γύριζαν από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, γυρνούσαν από δω. Εκτός από ένα.

Ένα μόνο ηλιοτρόπιο απ΄όλα τα ηλιοτρόπια του κάμπου δεν κοίταζε τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, το ηλιοτρόπιο αυτό κοιτούσε από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, το ηλιοτρόπιο κοιτούσε από δω.

«Μα γιατί δεν κοιτάς κι εσύ τον ήλιο τον ακριβοθώρητο όπως εμείς;» ρωτούσαν τ΄άλλα ηλιοτρόπια απορημένα.
«Και γιατί να τον κοιτάω;»
«Επειδή είναι χρυσός. Επειδή λάμπει κι ανασαίνει φως».
«Ε και λοιπόν; Χαρά στο πράγμα! Ανασαίνει φως και κάτι έγινε»

«Τι θες να πεις; Δεν σ΄αρέσει δηλαδή;»
«Καλός είναι δεν λέω, αλλά όχι και να τον θαυμάζει κανείς απ΄το πρωί ίσαμε το βράδυ. Αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκετε και τον κοιτάτε σαν χαζά, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει».
«Δεν είναι στα καλά του, σκέφτονταν τα ηλιοτρόπια «Ακούς εκεί, να μη θέλει να κοιτάζει τον ήλιο;»


Και περνούσαν οι μέρες. Και όλα τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν τον ήλιο, εκτός από κείνο το ηλιοτρόπιο το ένα, που κοιτούσε πάντα από την αντίθετη μεριά.
«Δε μου λες; Γιατί δεν με κοιτάς;» το ρωτάει μια μέρα ο ήλιος
«Άσε με ήσυχο» είπε το ηλιοτρόπιο
«Πες μου, γιατί δε με κοιτάς;» ξαναρωτάει ο ήλιος.
«Θέλεις αλήθεια να σου πω;»
«Ναι»
«Επειδή… θέλω να βγαίνεις μόνο για μένα. Μόνο για μένα να γελάς. Να λάμπεις μόνο για μένα. Εμένα μόνο να ζεσταίνεις» είπε το ηλιοτρόπιο.

«Αν έβγαινες μόνο για μένα, τότε ναι θα σε κοιτούσα» «

Μα δεν γίνεται αυτό» αποκρίθηκε ο ήλιος. «Δεν γίνεται να βγαίνω μόνο για σένα, να γελάω μόνο για σένα, εσένα μόνο να ζεσταίνω. Δεν γίνεται»
«Τότε κι εγώ δεν θα σε κοιτάω»
«Μα πρέπει μικρό ηλιοτρόπιο. Θα μαραθείς, αν δε με κοιτάς»
«Και τι σε νοιάζει εσένα αν μαραθώ. Παράτα με» είπε το ηλιοτρόπιο. Δεν μίλησε ο ήλιος. Και το ηλιοτρόπιο κοιτούσε με πείσμα από την άλλη τη μεριά. Και περνούσαν οι μέρες και άρχισε να χλωμιάζει το ηλιοτρόπιο.
«Είδατε;» ψιθύρισαν τ” άλλα ηλιοτρόπια μεταξύ τους «Δεν κοιτάζει τον ήλιο και ορίστε.. Ιδού τα αποτελέσματα. Δεν το βλέπω καθόλου καλά. Να το θυμηθείτε ότι έτσι που πάει αργά ή γρήγορα θα μαραθεί«.
Είχε δίκιο. Κάθε μέρα που περνούσε το ηλιοτρόπιο γινόταν όλο και πιο χλωμό, ο μίσχος στα πέταλά του μαραινόταν, αλλά ούτε που γύριζε να κοιτάξει τον βασιλιά τον ήλιο.
Παραξενεμένα τα ηλιοτρόπια, το άκουγαν να μιλάει μόνο του. «Φύγε» έλεγε «δε θέλω να σε βλέπω. Φύγε»

Ώσπου ένα βράδυ, το τελευταίο κείνο βράδυ, όταν όλα τ΄άλλα ηλιοτρόπια είχαν αποκοιμηθεί, μέσα στη νύχτα, μέσα στη σιωπή, πρόβαλε ο ήλιος. Πρώτη φορά έβγαινε το βράδυ. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Βγήκε κι έδιωξε το σκοτάδι και πλημμύρισε μ΄ένα χρυσαφένιο φως, μαγευτικό φως τ΄όνειρό του.

«Ήρθες;» είπε το ηλιοτρόπιο.
«Ήρθα» είπε ο ήλιος
«Μόνο για μένα;»
«Μόνο για σένα» αποκρίθηκε ο ήλιος «Έλα».

Ένιωσε ανάλαφρο το ηλιοτρόπιο, τόσο ανάλαφρο σαν να μη το έδενε η ρίζα του στο χώμα. Λες κι έγιναν φτερά τα φύλλα του, αφέθηκε ν΄ανεβαίνει.. Κι ανέβαινε, όλο ανέβαινε.. Ήταν τόσο μαγευτικός ο ουρανός, τόσο φωτεινός, δεν γίνεται πιο φωτεινός.. Κι έφτασε κοντά στον ήλιο. Κι από κει ψηλά είδε όλες τις θάλασσες, κι όλα τα λιβάδια, είδε λίμνες, είδε λειμώνες είδε δάση, είδε ροδώνες και χώρες μαγικές και κόρφους μυστικούς και νησιά που ταξιδεύανε στο κύμα και πράσινα ποτάμια που στραφτάριζαν κι ολόλευκα πουλιά πάνω απ΄τα βουνά τ΄ασημένια.

«Έλα κοντά μου» είπε ο ήλιος. Το ηλιοτρόπιο πήγε κοντά.
«Πιο κοντά» είπε ο ήλιος. Το ηλιοτρόπιο πήγε πιο κοντά.
«Κοίτα με» είπε ο ήλιος «Κοίτα με ηλιοτρόπιο» Το ηλιοτρόπιο τον κοίταξε.
«Εσένα μόνο» είπε ο ήλιος, και το άγγιξε με την ανάσα του.

Κι ένιωσε την ανάσα εκείνη να το καίει σαν πυρετός, σαν φλόγα να το αγκαλιάζει, σαν αστραπή θαμπωτική να το πονά κι ήταν όλα ένα χρυσάφι μέσα του, ολόγυρά του. Φλόγα θαμπωτική ο ουρανός απ΄άκρη σε άκρη. Κι ένιωσε τα φυλλοκάρδια του ν΄ανοίγουν, να γλιστράνε, να σκορπάν τα σπόρια του, να πέφτουν δάκρυ και βροχή στις θάλασσες του κόσμου κι όπως αγγίζαν τον αφρό, όπως άγγιζαν το κύμα σπίθες ξενες να πηδούν, μυριάδες ηλιοτρόπια να βλασταίνουν στη στιγμή, κύματα κι άλλα κύματα από ηλιοτρόπια χρυσά, ήλιοι λουλουδένιοι που στραφτάριζαν ολούθε ονειρικά, θάλασσες απέραντες χωρίς αρχή και τέλος.



Είχε συννεφιά τ΄άλλο πρωί. Δεν βγήκε τη μέρα εκείνη ο ήλιος. Κατασκότεινος ο ουρανός, λες κι ήταν βουρκωμένος . Το ηλιοτρόπιο έγερνε στο μίσχο του ξερό, καψαλισμένο, δίχως δροσιά, χωρίς πνοή, ανάμεσα στα δροσά ηλιοτρόπια του κάμπου.
«Τά΄θελε και τά΄παθε» είπε ένα ηλιοτρόπιο
«Πήγαινε γυρεύοντας» είπε ένα άλλο. Έτσι είπαν.
Έτσι είπαν και το λυπήθηκαν. Το λυπήθηκαν επειδή κανένα τους δε μάντεψε, πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του, κανένας δεν έμαθε ποτέ το τελευταίο όνειρό του.



Ευγένιος Τριβιζάς.

Ας το ακούσουμε απο τον ίδιο



Πηγή:anavlitikoti.blogspot.gr , διαδίκτυο, youtube

by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις