Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ



 

Το Καλοκαίρι είναι ιδανικό για ξένοιαστες δραστηριότητες που δεν χωράνε στο βαρύ πρόγραμμα του Χειμώνα. Έτσι, μαθήματα ζωγραφικής, χορού, κολύμβησης κλπ. είναι καλοδεχούμενα για να γεμίσουν οι ώρες του παιδιού.

Σε ένα Κατηχητικό επίσης χωράνε προγράμματα ομαδικών παιχνιδιών, χειροτεχνιών, θεατρικής αγωγής, τραγουδιού και άλλων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε το Κατηχητικό να θυμίζει Κατασκήνωση.


ΟΛΑ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ


Καθώς οι Εκκλησίες συνήθως διαθέτουν και προαύλιο, μία τέντα, ένα μεγάλο τραπέζι και καθίσματα συμπληρώνουν τέλεια το κατασκηνωτικό υλικό.

 

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ


  
Στο προαύλιο του ναού η σε μια πλατεία εκεί κοντά, ώστε να συνδυαστεί η δραστηριότητα με περίπατο, μπορείτε να δώσετε κάποια σύντομα μαθήματα επιβίωσης: Πώς στήνουμε μια αυτοσχέδια τέντα με μουσαμά και κλαδιά, τι προφυλάξεις παίρνουμε στο δάσος όταν ανάβουμε φωτιά, πώς οργανώνουμε ένα σακίδιο για εκδρομή κλπ.

Απλές οδηγίες επιβίωσης εδώ. Διατρέξτε την σελίδα προς τα κάτω και θα τις συναντήσετε.
Προτάσεις απλών οδηγών επιβίωσης θα βρείτε εδώ


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Ή ΑΛΛΙΩΣ

"ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ"


 


Το "Παιχνίδι του Δάσους" θα βρείτε στην σελίδα μας ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ και το οποίο δεν παίζεται μόνο στο δάσος αλλά και σε πλατεία, αυλή ή προαύλιο. Στην πραγματικότητα είναι παιχνίδι θησαυρού με πολλές δραστηριότητες σε ανοικτό χώρο.
Όταν το κάναμε, ήταν η πρώτη προσπάθεια για να φέρουμε τα παιδιά ενός χωριού στην πρώτη γνωριμία με το κατηχητικό.
Πολλοί δεν ήρθαν. Όσοι ήρθαν έκαναν τόσο λόγο για αυτή την εκδρομή και το παιχνίδι αυτό που στην έναρξη του κατηχητικού ήρθαν 22 παιδιά μόνο από την συζήτηση που έγινε για το παιχνίδι αυτό.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην πόλη!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ





Μπορείτε εύκολα να οργανώσετε ομαδικά παιχνίδια της αυλής με πολύ φτηνά παιχνίδια από τα μαγαζιά. Τοξοβολία με βελάκια βεντούζας, μπόουλινγκ, κρίκοι, γκολφ, βελάκια με βέλκρο, σκοινάκι, λάστιχο, χούλα-χουπ και άλλα έχουν θαυμάσια θέση στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Φροντίστε να γίνει γνωστό με μια όμορφη αφίσα, μία εβδομάδα πριν, ώστε να το πληροφορηθούν έγκαιρα και τα παιδιά εκτός κατηχητικού που ίσως να θέλουν να παίξουν και να ενωθούν μαζί σας.



 


Για παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια κοιτάξτε εδώ,
στην σελίδα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ αυτού του ιστολογίου.
Θα βρείτε τα γνωστά (κρυφτό, τυφλόμυγα, μέλισσα κλπ.)
αλλά και ξεχασμένα όπως αμπάριζα, το μαντήλι, κεραμιδάκια κ.α.

 

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΙΠΠΟ



Σε θερινά προγράμματα κατηχητικού είχαμε οργανώσει βόλτα με το μόνιππο της περιοχής, όπου ο οδηγός του μας έκανε ειδική τιμή, μετά από συμφωνία, για τα παιδιά του κατηχητικού.

Αλλά και βόλτα σε κάποιον ιππικό όμιλο ή πάρκο με ζώα θα μπορούσε να γίνει με τα ίδια ενθουσιώδη αποτελέσματα.

ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ



Την ίδια περίοδο επίσης οργανώσαμε δύο μαθήματα κολύμβησης σε πισίνα.
Ξανά ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος.
Το ίδιο ενθουσιασμένα ήταν τα παιδιά άλλου κατηχητικού όπου επαναλάβαμε τα μαθήματα.



Προτείνω να το συνδυάσετε με περίπατο σε κάποια κοντινή πισίνα της περιοχής όπου θα διαθέτει και αναψυκτήριο για τους γονείς, ώστε να σας συνοδεύσουν όσοι θέλουν για να χαλαρώσουν μαζί σας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ



Έχοντας το αγαθό της παραλίας διαθέσιμο στην πόρτα μας, οργανώσαμε κατασκηνωτικά ομαδικά παιχνίδια στην άμμο, γιατί εδώ στο νησί έχουμε έλλειψη κατασκηνώσεων.
Έτσι παίξαμε μεταξύ άλλων ρίψη ακοντίου, άλμα εις μήκος, γέμισμα μπουκαλιών του λίτρου ή δίλιτρα με ποτηράκια πλαστικά (αυτό τους άρεσε περισσότερο απ΄ όλα: παραχώσαμε στην άμμο για να είναι σταθερά τόσα μπουκάλια όσα και οι ομάδες και η κάθε ομάδα προσπαθούσε να γεμίσει το μπουκάλι της με ποτηράκια πλαστικά, γρηγορότερα από τις άλλες ομάδες. Το επαναλάβαμε δύο φορές γιατί μας το ζήτησαν τα παιδιά).

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ




Σε μία τέντα, ένα κιόσκι, μία θεατρική σκηνή (αν διαθέτει ο ναός) ή απλά ένα κουκλοθέατρο οργανώστε βραδιά κουκλοθεάτρου.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ




Στην οργάνωση κατηχητικού έχουμε προτείνει έναν παιδότοπο.
Ξεκινήστε το από τώρα, αν νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό στον χώρο που διαθέτει ο Ναός.
Κοιτάξτε προσεκτικά τους καταλόγους με την οργάνωση χώρων,παιχνιδιών και υλικού Νηπιαγωγείων και θα βρείτε ενδιαφέροντα παιχνίδια για κλειστούς και ανοικτούς χώρους.
Στην σελίδα του ιστολογίου αυτού ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ θα βρείτε καταλόγους για την οργάνωση κατηχητικού καθώς επίσης και προτάσεις βιβλίων για ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφική και άλλες δραστηριότητες.


Τα παιχνίδια πρέπει να είναι για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.
Πολύ άρεσε το ποδοσφαιράκι αλλά και ο μεγάλος πίνακας
όπου μπορούσαν να ζωγραφίζουν ελεύθερα.
Θυμίζει γκράφιτι.

ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΕ ΧΑΡΤΟΝΙ




Οργανώστε ημέρα γκράφιτι για μικρούς και μεγάλους.
 Όχι βέβαια σε τοίχους αλλά σε μεγάλα χαρτόνια στερεωμένα σε τοίχο, φελιζόλ ή τρίποδα.

 

ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑΓΗΣ!


Κάτι που ενθουσίασε εδώ στην Κεφαλλονιά ήταν η οργάνωση από τοπικό φορέα χειροτεχνίας και δημιουργικής απασχόλησης (δεν θυμάμαι πλέον ποιος) απογεύματος ζωγραφικής στην πλατεία Αργοστολίου το 2009.



Σε πανό είχαν εκτεθεί τα έργα των παιδιών της χρονιάς που διένυσαν
και οργανώθηκε ζωγραφική στα πλακάκια της πλατείας. Καταγής!





Δεν χρειάζονταν πολλά πολλά. Χαρτί ακουαρέλας, ένα πινέλο και ποτηράκια πλαστικά ή πιατάκια πλαστικά με τα βασικά χρώματα.

Τα παιδιά, καθοδηγημένα από κάποιους ενήλικες, τους γονείς ή και τους ίδιους τους οργανωτές, έκαναν αναμίξεις των χρωμάτων και ζωγράφιζαν στο χαρτί, στο πάτωμα ή στο...μπλουζάκι τους!


Γι' αυτό φροντίστε να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα παιδιά πρέπει να φοράνε μία παλιά μπλούζα την οποία θα θέλουν να κάνουν "καινούρια".



Μετά την τέχνη ήρθε και η ψυχαγωγία.
Σαπουνόφουσκες, μπαλόνια, αναψυκτικά και μια μεγάλη γιορτή.

Αυτό μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβρη, για να καλωσορίσουμε τα παιδιά από τις διακοπές και να τους θυμίσουμε ότι "εδώ είμαστε και το κατηχητικό σε λίγο αρχίζει πάλι".


 



ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ



 Τι λέτε για ομαδική ποδηλασία ή ένα ποδοσφαιρικό αγώνα
 όπου θα ζητηθεί και η βοήθεια των μπαμπάδων για την οργάνωση των ομάδων;



ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ




Στα πλαίσια προγραμμάτων επιβίωσης που κατά καιρούς πραγματοποιήσαμε, ήταν και η πληροφόρηση αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε πλοίο (με πρακτική εξάσκηση στον Ανδρέα Κάλβο του Πόρου Κεφαλλονιάς) αλλά και ειδικά μαθήματα από τους Εθελοντές Διασώστες για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και κινδύνων σε βουνό και θάλασσα καθώς και οδηγίες για αντιμετώπιση κινδύνων στο νερό οι οποίες δόθηκαν στα παιδιά στην πισίνα από τον υπεύθυνο γυμναστή, πριν ξεκινήσει το μάθημα κολύμβησης.

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ.

Σταδιακά θα αναρτούμε και πρόσθετες θερινές δραστηριότητες τις οποίες θα μπορείτε να βρείτε στην ετικέτα "Θερινά Προγράμματα" ή "Καλοκαίρι".


Συνοπτικά κάποια από τα θερινά προγράμματα που προτείναμε παραπάνω μπορείτε να δείτε και στην γκαλερί φωτογραφιών στο ιστολόγιο

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις