Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Έχει ήδη γίνει γνωστό το ιστολόγιο με χριστιανικές (βιβλικές) και άλλες κοινωνικές ταινίες Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ (http://imoniodosmovies.blogspot.gr/) , το οποίο έχουμε προβάλλει και από τις σελίδες μας αλλά έχει γίνει και ευρύτερα γνωστό στο διαδίκτυο.
Οι ταινίες που έχουμε την δυνατότητα να βρούμε εκεί είναι καλές και χρήσιμες, εμπλουτίζουν τα κατηχητικά μας μαθήματα και τις ώρες ψυχαγωγίας με παιδιά και ενήλικες και ενθουσιάζουν όλους.
Πιστεύω ότι μία τέτοια συλλογή ταινιών έγινε από ζήλο Θεού.
Παρ' όλα αυτά θα επιστήσω την προσοχή στους κατηχητές και αναγνώστες του ΚΟΚΚΟΥ ΣΙΝΑΠΕΩΣ ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους, καθώς
το συγκεκριμένο ιστολόγιο  παραπέμπει με αναρτήσεις σε άλλο ιστολόγιο της εκκλησίας της Πεντηκοστής, με το οποίο φαίνεται να έχει άμεση σχέση. Μετά από σχόλιο αναγνώστη θα ήθελα να διευκρινήσω την δική μου τοποθέτηση:



1. Δεδομένων των πραγμάτων και καθώς η δική μας δογματική θέση, τόσο του ΚΟΚΚΟΥ ΣΙΝΑΠΕΩΣ όσο και των υπολοίπων ιστολογίων που συνδέονται με αυτό αλλά και των περισσότερων κατηχητών που προστρέχουν στα ιστολόγια αυτά για πληροφορίες και εποπτικό υλικό, είναι η ορθόδοξη, ας γνωρίζει ο κάθε αναγνώστης ότι μπαίνοντας στους υπόλοιπους συνδέσμους του ιστολογίου http://imoniodosmovies.blogspot.gr/)(αλλά και κάθε άλλου ιστολογίου που μπορεί να αντιληφθούμε ότι οι θέσεις του ξεφεύγουν από το ορθόδοξο πατερικό πνεύμα), είναι πολύ πιθανόν να έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με διάσταση δογματικών αξιών και τοποθετήσεων επιφέροντας παρεκτροπή από αυτό που ως κατηχητές αλλά και χριστιανοί ορθόδοξοι, θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.



2. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο ΚΟΚΚΟΣ ΣΙΝΑΠΕΩΣ απευθύνεται σε ενήλικες και μάλιστα κατηχητές, άρα καταρτισμένους ικανά (ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι ο καθένας μας) στα πνευματικά και μάλιστα Ορθόδοξα θέματα, οπότε και μπορούν να επιλέξουν συνετά και ορθά, και με δεδομένο επίσης ότι οι εν λόγω ταινίες είναι Χριστιανικές, όχι ειδικά πεντηκοστιανές, άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προβληθούν τόσο από ορθόδοξους φορείς όσο και από καθολικούς, προτεστάντες κλπ. για τους λόγους αυτούς δεν αναιρώ την σχετική ενημερωτική ανάρτηση και τον σύνδεσμο που παραπέμπει στο ιστολόγιο με τις ταινίες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι αποδέχομαι και ό,τι άλλο μπορεί να γραφεί πέρα από ταινίες χριστιανικού ή κοινωνικού ψυχωφελούς περιεχομένου.


Το πράγμα αλλάζει αν τυχόν παρατηρηθεί και καταχώρηση ταινιών με περιεχόμενο άλλου δόγματος.
Στην περίπτωση αυτή, αλλά και για κάθε άλλο σύνδεσμο και ανάρτηση που παραθέτουμε στον ΚΟΚΚΟ ΣΙΝΑΠΕΩΣ, και όπου αλλού γίνει αντιληπτή δογματική απόκλιση από την ορθόδοξη, θα παρακαλούσα να ειδοποιηθώ ώστε  να πληροφορήσουμε και τους υπόλοιπους αναγνώστες και αναλόγως να πράξουμε.



3. Είναι άξια εκτίμησης και σεβασμού κάθε εργασία που γίνεται από αγάπη για τον Χριστό και με σκοπό την ευεργεσία των Χριστιανών και όχι τον προσηλυτισμό. Συχνά τέτοια καλά παραδείγματα προέρχονται από άλλα δόγματα. Είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες βιβλικές ταινίες που κατά καιρούς βλέπουμε στην τηλεόραση ή κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν προέρχονται από ορθόδοξους παραγωγούς είναι όμως αποδεκτές γιατί το περιεχόμενό τους είναι χριστιανικό και δεν έχει σκοπό τον προσηλυτισμό. Αν όμως οι τοποθετήσεις μας δεν είναι ξεκάθαρες, αν δεν είμαστε επαρκώς καταρτισμένοι και αν δεν είμαστε αρκετά ώριμοι και συνειδητοποιημένοι στα πνευματικά μας θέματα, απαιτείται στο έπακρο προσοχή από την πλευρά μας, γιατί η κάθε απόκλιση (που στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολη) μπορεί να μας παρασύρει σε μη ορθόδοξες διδασκαλίες, κάτι που δεν το θέλουμε ειδικά στην κατήχηση όπου η ευθύνη μας είναι μέγιστη καθώς αναλαμβάνουμε ψυχές παιδιών που οι γονείς συνειδητά εμπιστεύθηκαν στα χέρια μας για να μορφωθούν ορθόδοξα.
Γι αυτό αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μπερδευτεί,  καλό θα είναι να παραμείνει σε ιστολόγια και ιστοσελίδες που εγγυημένα γνωρίζει το δόγμα τους ή ας ρωτήσει με μήνυμα για τις τοποθετήσεις τους.


4. Και, τελικά, δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική εισφορά στο ιστολόγιο αυτό, προκειμένου να έλθει κανείς σε δίλημμα όσον αφορά την δογματική σκοπιμότητα των εισφορών αυτών.


Είναι κρίμα τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες, εξαιρετικά βοηθητικές για γονείς και κατηχητές αλλά και για εκπαιδευτικούς, να μην έχουν πραγματοποιηθεί και από ορθόδοξους φορείς, είτε από απλούς χρήστες του διαδικτύου που διαθέτουν λίγη τεχνική γνώση παραπάνω είτε από κάποιον άλλο πιο επίσημο εκκλησιαστικό φορέα, ώστε να υπάρχει η ανάλογη εγγύηση περιεχομένου. Γι' αυτό και προτρέπουμε όσους έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να κάνουν μια ανάλογη συλλογή ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους ή μεταγλωττισμένες και με δυνατότητα απ' ευθείας κατεβάσματος και αποθήκευσης στον υπολογιστή αλλά και συλλογή γραπτού ηλεκτρονικού υλικού ορθοδόξων ομιλιών και πατερικών βιβλίων, να το πράξουν ώστε όλοι να βγούμε ωφελημένοι από αυτό.



Προς το παρόν στο ιστολόγιο ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ υπάρχει μεν συλλογή χριστιανικών βίντεο, δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα, καθώς δεν διαθέτουμε την γνώση, να παρέχουμε κατέβασμα ξένων ταινιών με υπότιτλους παρά μόνο η απλή καταχώρηση ταινιών που υπάρχουν ήδη διαθέσιμες με υπότιτλους στο YouTube (δυστυχώς δεν είναι πολλές).
Για το κατέβασμά τους από το YouTube και την αποθήκευσή τους στον υπολογιστή χρειάζεται μια μικρή γνώση και η εγκατάσταση στον υπολογιστή του ανάλογου συστήματος μετατροπής.

Θα πρότεινα τον εξής σύνδεσμο που μπορεί να βοηθήσει: http://www.dvdvideosoft.com/free-dvd-video-software-download.htm όπου
1. ή κατεβάζετε όλες τις δυνατότητες μετατροπών του συστήματος στο Download all in one pack και κάνοντας κλικ στο Free Studio
2. ή επιλέγετε αναλόγως τι θέλετε, όπως Free YouTube DownloadFree YouTube To DVD Converter (για ταινίες ή μουσικά βίντεο τα οποία θέλετε να προβάλλετε)   Free YouTube To MP3 Converter (για ομιλίες ή μουσικά βίντεο τα οποία θέλετε απλώς να ακούτε, χωρίς οπτική προβολή.



Δεκτό κάθε σχόλιο και βοηθητική υπόδειξη πάνω στο θέμα αυτό.
Σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

Eleni Di. είπε...

Να αναφέρω ότι ήδη το status του εν λόγω ιστολογίου άλλαξε και όποιος θέλει να κατεβάσει ταινίες πρέπει προηγουμένως να εγγραφεί εκεί και να πληρώσει συνδρομή. Οπότε ο κάθε Κατηχητής πράττει πλέον κατά συνείδηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις