Η 4η Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη της Κλίμακος, αυτόν τον μεγάλο άγιο διδάσκαλο του 6ου αιώνα μ.Χ. (βιογραφία εδώ).Ο άγιος ήταν μεγάλος μελετητής και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής..Το έργο του Κλίμαξ (=Σκάλα), όπου αναλύει προσεκτικά τα πάθη (=σκαλοπάτια προς το σκοτάδι, μακριά απ' το Θεό) και τις αρετές (=σκαλοπάτια προς τον ουρανό και το Θεό)...είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής σπουδαιότητας, που υπάρχει ολόκληρο στο διαδίκτυο, στα νέα ελληνικά, εδώ από το ιστολόγιο Orthodox Fathers.( Πληροφορίες από το http://o-nekros.blogspot.gr/, ανάρτηση Ολόκληρη η "Κλίμαξ" του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη )
ΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ;
Όταν ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ήταν ηγούμενος στη Μονή του Σινά έλαβε επιστολή από τον Ιωάννη, ηγούμενο του εν Ραϊθώ μοναστηρίου, στην οποία ζητούσε να του αποστείλει πνευματικές συμβουλές και ασκητικές νουθεσίες. Το σύγγραμμα που ο Σιναΐτης απέστειλε, το καταστάλαγμα της εμπειρίας του, οι «Πνευματικές Πλάκες» όπως ονομάστηκαν, αλλά και το απόσταγμα της Ορθόδοξης ασκητικής διδασκαλίας, ονομάστηκε «Κλίμαξ Θείας Ανόδου» και είναι ο θείος οδοδείκτης των μοναχών, καθώς και της πορείας των χριστιανών προς τον όντως Όντα. Το βιβλίο περιέχει τριάντα κεφάλαια - "Λόγους", οι οποίοι κατευθύνουν και περιγράφουν την πορεία από τα ‘κάτω’ προς τα ‘άνω’, από τα ‘χοϊκά’ προς τα επουράνια.
Όλα δε είναι διαβαθμισμένα ως σε σκάλα ανόδου (εξ ου και η ονομασία του βιβλίου ‘Κλίμαξ’), που οδηγεί στην αγιότητα και τη θέωση τους πιστούς.
Πηγή του βιβλίου: ιστολόγιο Orthodox Fathers(πηγή: http://www.oodegr.com/oode/synaxaristis/iwann_klimak2.htm)
"Οι μεν όσιες αρετές μοιάζουν με την κλίμακα του Ιακώβ οι δε ανόσιες κακίες με την αλυσίδα που έπεσε από τα χέρια του κορυφαίου Πέτρου· γιατί οι μεν αρετές, οδηγώντας η μία στην άλλη, ανεβάζουν αυτόν που θέλει στον ουρανό· ενώ οι κακίες συνηθίζουν να γεννούν η μία την άλλη και να συσφίγγονται μεταξύ [...]"
Λόγος από τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος
ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ:
Κλίμαξ του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου
Περί αποταγής
Περί απροσπαθείας
Περί ξενιτείας
Περί υπακοής
Περί μετανοίας
Περί μνήμης θανάτου
Περί του χαροποιού πένθους
Περί αοργησίας
Περί μνησικακίας
Περί καταλαλιάς
Περί πολυλογίας και σιωπής
Περί ψεύδους
Περί ακηδίας
Περί γαστριμαργίας
Περί αγνείας
Περί φιλαργυρίας
Περί αναισθησίας
Περί ύπνου και προσευχής
Περί αγρυπνίας
Περί δειλίας
Περί κενοδοξίας
Περί υπερηφανείας
Περί λογισμών βλασφημίας
Περί πραότητος και απλότητος
Περί ταπεινοφροσύνης
Περί διακρίσεως λογισμών και παθών και αρετών
Περί διακρίσεως ευδιακρίτου
Περί διακρίσεως - Σύντομος ανακεφαλαίωσις των προηγουμένων
Περί ησυχίας - Διά την ιεράν «ησυχίαν», την σωματικήν και την ψυχικήν
Περί ησυχίας - Περί διαφοράς και διακρίσεως ησυχιών
Περί προσευχής
Περί απαθείας
Περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως
Σύντομος προτροπή
Λόγος έτερος - Είς τόν Ποιμένα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου