Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ νο.2

Χειροτεχνία από το Ίδρυμα Φωκά, Αργοστόλι,
με την Εμμανουέλα Ζησιμάτου

Έναν αυτοσχέδιο αργαλειό έκαναν τα παιδιά μου εδώ και χρόνια στο δημιουργικό εργαστήρι του Ιδρύματος Φωκά, στο Αργοστόλι, με την υπεύθυνη του τμήματος, κα. Εμμανουέλλα Ζησιμάτου

Πρόκειται για μια χειροτεχνία που θα μου μείνει αξέχαστη, κυρίως για τον τρόπο που η δασκάλα των παιδιών σκέφθηκε να φτιάξει τον αργαλειό. Έκτοτε είδα πολλούς αυτοσχέδιους αργαλειούς, αλλά αυτός είχε εντυπωθεί στην μνήμη μου. Μετά την πρόσφατη ανάρτηση με τον αργαλειό χούλα-χουπ, έψαξα να βρω και αυτόν, τον οποίο είχα προσεκτικά φυλάξει για να μην τον χαλάσουν τα παιδιά - γι' αυτό και σώθηκε!

Πάμε λοιπόν, βήμα-βήμα να δούμε τις λεπτομέρειες της κατασκευής



Ο σκελετός του αργαλειού έγινε από χαρτόνι μακέτας, το οποίο η Εμμανουέλλα έκοψε σαν τετράγωνο πλαίσιο και του έκανε μικρές εγκοπές στις δύο αντίθετες πλευρές του.
Αυτός ο αργαλειός έχει μέγεθος 12Χ12 εκ. και η απόσταση των εγκοπών είναι 7χιλιοστά η μία από την άλλη. Φυσικά, εσείς θα προσαρμόσετε το μέγεθος και τις αποστάσεις στα μέτρα τα δικά σας.

Με το ίδιο χαρτόνι έφτιαξε μία μικρή σαΐτα στο σχήμα που βλέπετε στην κορυφή της φωτογραφίας.
Το μέγεθός της από την μία άκρη στην άλλη είναι 5,5εκατοστά.
Το βάθος των εγκοπών της είναι 7 χιλιοστά.
(Τα μέτρα αυτά είναι σχετικά. Ακόμα και με το μάτι μπορείτε να τα ρυθμίσετε διαφορετικά)


Νάτην η μικρή σαΐτα πώς περνάει μέσα από το στημόνι του αργαλειού μας!
Εδώ πιάνουμε δύο δύο τα νήματα του στημονιού της κάθε εγκοπής δηλαδή το μπροστινό νήμα μαζί με το πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ωραιότερο αν χρησιμοποιήσουμε διάφορα χρώματα νημάτων σε χρωματικές αρμονίες αλλά και αντιθέσεις.


Προσέχουμε ώστε οι αποστάσεις των εγκοπών να μην είναι πολύ κοντά, ώστε τα μικρά χεράκια των παιδιών μας να μην ταλαιπωρηθούν για να περάσουν την σαΐτα ανάμεσα από τα νήματα, αλλά ούτε και πολύ μακριά ώστε να μην βγεί "χαλαρή" η ύφανση.


Φυσικά, κάθε αργαλειός έχει και το χτένι του. Να το δικό μας!


Να και ένα από τα υφαντά αυτού του αργαλειού!
Στο τέλος, κόβετε τα νήματα που στηρίζονται στις εγκοπές και τα δένετε κόμπο μεταξύ τους, ώστε να σταθεροποιηθούν τα νήματα.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις